Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Građani Subotice do kraja septembra 2016. godine imaju mogućnost da sami prijave svoje nelegalne objekte, kako bi se pokrenula procedura njihove legalizacije po ovom Zakonu


Za skoro deceniju i po koliko traje postupak legalizacije nelegalnih objekata, u Subotici je legalizovano više od 10.000 objekata. Prema važećem Zakonu o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), koji je na snazi od 27. novembra 2015. godine, legalizovano je više od 300. Svi koji imaju nelegalni objekat, a žele da iskoriste pogodnosti tog Zakona, imaju još par dana da svoj objekat prijave inspekciji.

Građani Subotice do kraja ove nedelje imaju mogućnost da sami prijave svoje nelegalne objekte kako bi se pokrenula procedura njihove legalizacije po novom Zakonu. Ovu mogućnost u prethodne dve nedelje je iskoristilo oko 120 građana, a očekuje se da će ova brojka do završetka akcije biti još i veća.

"Posle toga će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzeti sledeće korake: verovatno, s obzirom na to da su oni najavili da neće biti produžetka roka tog popisa, ozakonjenje će i dalje da se vrši, međutim, verovatno će ti privilegovani uslovi, koji su bili do sada precizirani, biti na neki način ukinuti", kaže Vesna Hajnal, sekretarka Sekretarijata za inspekcijske poslove u Subotici.

Od početka primene Zakona, u Subotici je u proceduru ušlo preko 300 predmeta.

"Struktura je takva da se to odnosi na porodične stambene kuće, na pomoćne objekte, na dogradnje razne koje su rađene, manje ili veće, ali vlasnici žele da iskoriste ovu priliku i tako da kažem pod povoljnijim uslovima pokušavaju da završe taj postupak", ističe Zoran Ćopić, sekretar Sekretarijata za građevinarstvo u Subotici.

Od početka procesa legalizacije pre 13 godina, u Subotici je legalizovano skoro 11.000 objekata.

Izvor: Vebsajt RTV, Boris Šuman, 26.09.2016.
Naslov: Redakcija