Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE PREGOVARAČKIH POGLAVLJA 5, 25 I 26 O JAVNIM NABAVKAMA, O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA, KAO I O OBRAZOVANJU, KULTURI I MLADIMA


Plan Srbije je da u potpunosti bude spremna da preuzme obaveze iz članstva do 2018. godine, što znači da do tada sva poglavlja treba da budu otvorena, a jedan značajan broj i zatvoren, izjavila je šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević.

Miščević je na tribini "Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju EU" objasnila da je realno da do kraja 2016. godine budu otvorena još tri poglavlja – o javnim nabavkama, o nauci i istraživanjima, kao i o obrazovanju, kulturi i mladima.

Ona je naglasila da se proces otvaranja poglavlja mora ubrzati, pri čemu se mora insistirati na dobroj pripremi za ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja i za izricanje pregovaračkih pozicija.

Pregovori su, kako je podsetila, počeli pre tri godine i u tom periodu otvorena su četiri poglavlja, dok će u ovoj godini biti otvoreno pet poglavlja, što je dobar rezultat.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović izrazio je očekivanje da će Srbija do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU, i to poglavlja 5, 25 i 26.

To će biti od suštinskog značaja, ocenio je on i objasnio da je Poglavlje 5 posvećeno javnim nabavkama i direktno povezano sa poglavljima 23 i 24.

Prema njegovim rečima, poglavlja 25 i 26, koja su vezana za obrazovanje i kulturu, veoma su specifična zbog toga što se tu ograničeni broj pravila EU prevodi u nacionalno zakonodavstvo.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.09.2016.
Naslov: Redakcija