Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O DODELI NAGRADA I PRIZNANJA SUDOVIMA: Vrhovni kasacioni sud ustanovio je nagrade i priznanja koje će se od jeseni 2016. godine, jednom godišnje, dodeljivati najboljim i najažurnijim prvostepenim sudovima u državi. Donatorskim fondom Svetske banke predviđen je iznos od 20.000 evra koji će se raspodeliti na šest dobitnika priznanja u iznosima od dva puta po 2.000, 3.000 i 5.000 evra


Vrhovni kasacioni sud (VKS) ustanovio je nagrade i priznanja koje će se od ove jeseni, jednom godišnje, dodeljivati najboljim i najažurnijim prvostepenim sudovima u državi.

Donatorskim fondom Svetske banke predviđen je iznos od 20.000 evra koji će se raspodeliti na šest dobitnika priznanja u iznosima od dva puta po 2.000, 3.000 i 5.000 evra, rekao je predsednik VKS-a, Dragomir Milojević.

Prema njegovim rečima, nagrade neće biti u novcu, već će pored predviđenih plaketa, sudovi dobijati mogućnost da izaberu neku robnu nagradu prema potrebama suda.

"To može biti softver, računarska oprema, kancelarijski materijal, sve ono što je potrebno za rad samog suda, a po potrebi i krečenje ili uređenje nekog dela zgrade", naveo je Milojević ukazujući da su iz robnih nagrada isključeni laptopovi i mobilni telefoni.

Ova vrsta podsticaja za sudove predviđena je Pravilnikom o dodeli nagrada i priznanja sudovima koji je nedavno usvojila Opšta sednica VKS- a.

Nagrađivanje suda kao tima, a ne sudija pojedinaca, ima za cilj promovisanje efikasnosti, kvaliteta i inovativnosti u radu, najbolje prakse, kao i stvaranje podsticajnog radnog okruženja i ostvarivanje najboljih rezultata u radu sudova.

Nagrade se dodeljuju sudovima koji postupaju u prvom stepenu za ostvarene najbolje rezultate rada u odnosu na sve sudove iste vrste u jednoj ili više kategorija definisanih Pravilnikom.

Pravilnik je utvrdio četiri kategorije:

  • povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine,
  • povećanje broja ukupno rešenih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine,
  • inovacija u upravljanju predmetima ili u upravljanju sudom i
  • unapređenje transparentnosti i javnosti rada suda.

Priznanja će se dodeljivati sudovima koji svojim posebnim aktivnostima i zalaganjem budu doprinosili unapređenju efikasnosti i kvaliteta sudskog sistema, a posebna priznanja ustanovljena su za sudove bez starih predmeta u radu.

Međutim, kako je ukazao predsednik VKS- a, dobar sud, koji ima puno zastarelih predmeta neće moći da dobije nagradu, jer ne bi bilo u redu da se takvi sudovi nagrađuju.

Nagrade i priznanja dodeljivaće se na osnovu ostvarenih rezultata rada sudova, prema statističkim izveštajima koje sudovi dostavljaju VKS- u.

Odluke o nagradama donosiće Komisija za dodelu nagrada i priznanja koju čine predsednik VKS- a i četiri sudije tog suda. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda predsedava radom Komisije i donosi odluku o vrsti nagrade za svaku godinu, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Prvi put nagrade i priznanja biće dodeljene na Godišnjem savetovanju sudija "Sudijski dani - 2016", koje se održati od 9. do 12. oktobra godine u Vrnjačkoj Banji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.09.2016.
Naslov: Redakcija