Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine APV zalaže se za ozakonjenje nelegalnih objekata koji ne ugrožavaju javni interes, prava ostalih građana, opšte namene i provođenje prostorno-planske dokumentacije i koji ne ugrožavaju prirodnu baštinu i životnu sredinu u Srbiji


Pokrajinski sekretarijat, koji se na teritoriji AP Vojvodine bavi problematikom urbanizma, graditeljstva, prostornog planiranja i zaštite životne sredine, nije bio ni na koji način uključen u izradu Nacrta zakona o ozakonjenju obejekata, istakao je pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović.

Govoreći o dilemama Sekretarijata u odnosu na Nacrt zakona, Puzović je ocenio da je suštinsko pitanje kako legalizovati određeni broj objekata, a da to ne ugrozi interes i prava ostalih građana.

"Važno je kako to uraditi, a da se ne ugroze i sektorske politike na teritoriji Srbije, odnosno sprovođenje pojedinih sektorskih zakona, a Sekretarijat će se zalagati da se legalizuju svi objekti koji ne ugrožavaju javni interes. Poseban aspekt u ovom poslu je i kako obezbediti da se kroz legalizaciju ne ugrozi bezbednost građana, pogotovo kod objekata koji će se koristiti za javne i komercijalne namene, kao i kako obezbediti da se kroz legalizaciju ne ugroze osnovni elementi životne sredine, pre svega kvalitet vode i zemlje na teritoriji Srbije. Mi imamo dovoljan kapacitet, poznajemo stanje na terenu i bavimo se tim delatnostima, pa smatramo da smo mogli dati odgovarajuće predloge u procesu izrade Nacrta", naveo je Puzović.

On je dodao da je sporno i to što se teži izjednačavanju građana koji su do sada poštovali zakone sa onima koji su nelegalno gradili.

"Od sada će biti moguće da oni koji su nelegalno digli velike objekte, često na problematičnim mestima ili u zaštićenim područjima, legalizuju te objekte za simbolične sume novca od 3.000 do 50.000 dinara", naveo je pokrajinski sekretar.

Puzović je ocenio i da Nacrt zakona o ozakonjenju objekata može loše uticati i na životnu sredinu i zaštićena područja, "jer je svaka legalizacija divlje gradnje na tim područjima opasna".

Često na tim lokalitetima čuvamo staništa i obezbeđujemo kvalitetan vodni režim, čuvamo vodne i šumske resurse, što je nemoguće ukoliko cveta divlja gradnja i ukoliko nisu rešena pitanja divljih deponija", naveo je Puzović.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavila je ranije da će novi zakon koji će omogućiti ozakonjenje 1,4 miliona objekata bez građevinske dozvole u Srbiji, uz takse od 3.000 do 20.000 dinara za kuće i stanove, biti usvojen do kraja oktobra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 24.09.2015.