Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STIPENDIJA SVETSKE ADVOKATSKE KOMORE ZA OSAM MLADIH ADVOKATA IZ SRBIJE


Svetska advokatska komora (International Bar Association, IBA) sa sedištem u Londonu osnovana je 1947. godine u Njujorku.

Kao inspiracija za formiranje ove globalne advokatske organizacije poslužila je vizija Ujedinjenih Nacija kao i njen cilj da podržava uspostavljanje vladavine prava širom sveta. Prilikom osnivanja Svetskoj advokatskoj komori pristupilo je 34 nacionalne advokatske komore da bi danas, u svom članstvu, imala više od 190 advokatskih komora, odnosno više od 55.000 individualnih članova sa svih kontinenata.

Svetska advokatska komora kao i svake godine organizuje godišnju konferenciju koja će se održati od 4. do 9.10.2015. godine.

Domaćin ovogodišnje konferencije Svetske advokatske komore je glavni grad Austrije, Beč.

Beč je, osim svog položaja koji povezuje Zapadnu i Istočnu Evropu, poznat i po velikim broju stranih kompanija koje posluju na njegovoj teritoriji. Naime, u Beču posluje više od hiljadu stranih kompanija od kojih trećina baš ovde ima svoje sedište, kao i mnoge međunarodne privredne organizacije, poput Organizacije zemalja izvoznica nafte (The Organization of Petroleum Exporting Countries, OPEC). Upravo su ovi razlozi i opredelili organizatore da Beč bude odabran za domaćina ovog prestižnog skupa.

Organizatori iz Svetske advokatske komore najavljuju predstojeću konferenciju kao najveći i najprestižniji stručni skup iz oblasti prava u 2015. godini. Očekuje se prisutvo velikih imena iz oblasti prava i blizu šest hiljada učesnika iz svih delova sveta.

Neki od učesnika prema najavama organizatora su i bivši predsednik Evropske Komisije, Žoze Manuel Baroso, kao i nekadašnji generalni sekretar organizacije UN, Kofi Anan.

Na konferenciji će biti održano više od dve stotine radnih sesija posvećenih različitim oblastima primene prava što svakom učesniku garantuje da će iz oblasti prava kojom se profesionalno bavi dobiti najaktuelnije i najkvalitetnije informacije, odnosno da će biti u prilici da upozna aktuelne svetske trendove.

Svetska advokatska komora je povodom godišnje konferencije u Beču pokrenula i poseban program za mlade advokate kojima je obezbedila stipenije u vidu boravka i učešća na konferenciji.

Naime, Svetska advokatska komora je posredstvom Advokatske Komore Srbije (dalje: AKS) i advokatskih komora u sastavu AKS raspisala konkurs za osam mladih advokata iz Srbije.

Uslov za sve zainteresovane kandidate je bio da imaju najmanje tri godine iskustva, da su mlađi od 35 godina, kao i da su motivisani da na konferenciji prošire svoje znanje.

Jedan od stipendista je i advokat iz Subotice, koji je za program stipediranja saznao preko zvaničnog sajta Advokatske komore Vojvodine, čije je član.

On je objasnio da je njegov cilj da na konferenciji proširi svoja znanja vezana za parnični postupak, tačnije za naknadu štete, kao i da proširi krug poznanstava među evropskim i svetskim advokatima.

Glavne teme konferencije će biti aktuelna pitanja i problemi u oblastima kao što su: zaštita ljudskih prava, borba protiv korupcije, funkcionisanju nezavisnog pravusuđa i vladavine prava i brojne druge koje će se obrađivati iz vizure advokata i advokatske profesije.

Na dnevnom redu će se naći takođe i specifična tematika koja se odnosi na položaj advokata i funkcionisanje moderne advokature, poput advokatske etike i kodeksa ponašanja, međusobnog odnosa i saradnje advokata, uloge advokature u obezbeđivanju nezavisnog pravosuđa i fer suđenja kao i o brojnim izazovima koji u današnje vreme prete da ugroze i uruše nezavisnost advokature u svetu.

Izvor: Redakcija, 27.09.2015.