Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ODLUKE O VISINI MINIMALNE CENE RADA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2024. GODINE: Sindikati odbili predlog Ministarstva finansija da minimalac iznosi 47.000, a neoporezivi deo zarade 25.000 dinara


Na sastanku povodom pregovora o iznosu minimalne cene rada za 2024. godinu, predstavnici Ministarstva finansija izneli su predlog da se minimalac poveća za 17,8 odsto što iznosi nešto više od 47.000 dinara.

Poslodavcima je ponuđena olakšica u vidu većeg neoporezivog dela zarada od 25.000 dinara, a do sada se porez nije plaćao na 21.300 dinara.

Sindikati ovaj predlog nisu prihvatili jer smatraju da povećanje treba da bude mnogo veće, odnosno da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Sa druge strane, iz Unije poslodavaca Srbije kažu da će ovaj predlog morati da razmotre i da se na predsedništvu dogovore da li će prihvatiti ili tražiti veći neoporezivi deo zarade.

“Mi smatramo da je ovaj predlog suviše izašao u susret sindikatima. Jer praktično prema projekciji za narednu godinu inflacija će biti smanjena na 4,9 odsto, dok će rast bruto domaćeg proizvoda biti 3,5 odsto, tako da prema tim pokazateljima rast minimalne zarade bi trebalo da bude za oko 8,4 procenta. U ovom slučaju sindikati su dobili povećanje od 17,8 odsto što znači da povećanje ide značajno u njihovu korist”, ističe počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.

Dan pre pregovora, ministar finansija Siniša Mali rekao je da minimalna zarada po zakonu ne može da se usklađuje sa minimalnom potrošačkom korpom već da se određuje na osnovu drugih parametara.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović je na to odgovorio da izjednačavanje te dve vrednosti nije zakonska obaveza, ali da je na Socijalno-ekonomskom savetu još 2018. godine dogovoreno da se vrednost minimalne potrošačke korpe izjednači sa vrednošću minimalne zarade za 2021. godinu.

To je, kako je rekao, i zaključak SES-a na sastanku na kojem su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, a i sam Mali je 2021. godine rekao da će se te vrednosti izjednačiti krajem 2023. godine.

Predstavnik sindikata UGS “Nezavisnost”, koji učestvuje u pregovorima o povećanju minimalca za 2024. godinu, Zoran Ristić, potvrdio je da je istina da zaključak SES-a iz 2018. godine nije uključen u bilo koji zakon, ali da je dogovor socijalnih partnera bio da se minimalna potrošačka korpa i zarada izjednače 2021. godine.

Minimalna zarada je ove godine 40.020 dinara, a vrednost minimalne potrošačke korpe u maju, za koji postoje poslednji podaci, bila je oko 52.000 dinara.

Unija poslodavaca Srbije, kao i sindikati, svoje konačne predloge izneće na sastanku sledeće nedelje, odnosno odlučiće da li će prihvatiti predlog vlade da minimalna zarada bude 47.000 dinara u narednoj godini.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 25.08.2023.
Naslov: Redakcija