Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen set predloga prosvetnih zakona


Vlada Republike Srbija usvojila je set predloga prosvetnih zakona, čiji je cilj jačanje vaspitne funkcije ustanova obrazovanja i realizacija utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama.

Usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U tom setu usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500” u cilju zaštitu tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija, i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine.

Takođe, imajući u vidu to da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, Vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno “T-500” dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Vlada je usvojila Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra 2023. godine.

Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu, što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava.

U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni i obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom.

Na sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.


Izvor: Vebsajt Vlade, 25.08.2023.
Naslov: Redakcija