Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS INTERVENISALA NA DEVIZNOM TRŽIŠTU PRODAJOM 30 MILIONA EVRA


Tokom poslednjih nekoliko dana, u uslovima sezonski uobičajene smanjene aktivnosti na domaćem deviznom tržištu, došlo je do pojave određenih deprecijacijskih pritisaka, pa je Narodna banka Srbije juče reagovala prodajom deviza, navodi se u saopštenju kabineta guvernera NBS.

"Narodna banka Srbije je blagovremeno reagovala prodajom deviza, dajući jasan signal da relativna stabilnost deviznog tržišta nema alternativu", navodi se u saopštenju i dodaje da je "NBS intervenisala na strani prodaje deviza u iznosu od 30 miliona evra, prvi put od januara ove godine".

Kako se ocenjuje, tako je Narodna banka Srbije nastavila da reaguje blagovremeno i proaktivno na domaćem deviznom tržištu.

"Narodna banka Srbije je ponovo pružila jasan signal da pažljivo prati kretanja na domaćem deviznom tržištu i u međunarodnom okruženju i da je spremna da deluje proaktivno, kako na strani kupovine, tako i na strani prodaje deviza", navodi se u saopštenju NBS.

NBS navodi da je time još jednom jasno pokazano da se interveniše na deviznom tržištu na obe strane, u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, pri tome ne braneći nijedan određeni nivo kursa.

"Proaktivnim, blagovremenim i nepristrasnim pristupom, Narodna banka Srbije pokazuje da neće dozvoliti da bilo šta ugrozi očuvanje postignute stabilnosti domaćeg finansijskog tržišta", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 27.08.2019.
Naslov: Redakcija