Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI PRAVILNICI O ĐAČKIM EKSKURZIJAMA: Đaci će biti u obavezi da napišu referat po povratku sa destinacije a konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno


Pravilnik o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije u srednjoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) i Pravilnik o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) počeće da se primenjuju od 1. septembra. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete rekla je za RTS da su jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vesne Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete rekla je da će, po novom pravilniku, u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju u Republici Srpskoj.

Cilj i svrha ekskurzije i za velike maturante i za osnovce treba da bude potpuno isti - obrazovno-vaspitni, ističe pomoćnica ministra prosvete.

Kaže da su ekskurzije u nekom trenutku izgubule svoju pravu svrhu i pretorile se, kada se govori o srednjim školama, u jednu vrstu turističkog obilaska i pomalo šopinga.

"Ideja nam je bila da deca upoznaju Srbiju i lepote Srbije i u novom pravilniku smo jasno definisali regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili i određene banje", rekla je Nedeljkovićeva.

Cilj nam je bilo da to prestane i da deca shvate da je Srbija dovoljno lepa i dovoljno velika, kaže ona.

"Podelili smo u ovom trenutku Srbiju na osam regija, uvažili smo geogragrafske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju", podvači pomoćnica ministra.

Ono što je novina je da školama sledi stručno uputstvo koje će mnogo detaljnije govoriti o ovim regijama, istakla je Nedeljkovićeva.

"Mi smo u toku leta intenzivno radili, moram da se zahvalim predstavnicima Jute i kolegama iz Ministarstva turizma - dakle, imali smo radnu grupu koja se bavila vrlo ozbiljno regionalizacijom Srbije na način na koji do sada to nije bilo urađeno", istakla je Nedeljkovićeva.

Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, će biti jasnije u smislu definisanja regija, ali ne samo regija nego i obilazaka kao i jedne obaveze - da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti - Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.

Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli.

Prema njenim rečima, ekskurzija je pravo mesto gde se može raditi na postizanju vaspitnih ciljeva i na socijalizaciji dece.

"Vrlo je važno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred parlamnentom, pred Savetom roditelja", kaže ona.

Do sada je bila obeveza da se podnese izveštaj Savetu roditelja o destinaciji, ali nekada je u praksi to živelo, a nekada ne, pojašnjava Nedeljkovićeva.

Novim pravilnikom je strogo zabranjen alkohol za sve učesnike putovanja.

"Vrlo je važno napomenuti da je konzumiranje alkohola i drugih opijata na ekskurzijama strogo zabranjeno i kažnjivo", kaže ona.

"Moramo pomenuti da smo u delu pravilnika uputili na novi pravilnik o prevozu dece", rekla je ona, dodajući da je primena odložena da bi prevoznici mogli da postignuono što je neophodno za prevoz.

Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje.

Za putovanje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

"Kada dete dajete učitelju, on mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem deteta, kako bi umeo da pravovremeno reaguje, potvrdu izdaje odabrani lekar, sve je kontrolisano i uvid u dokumentaciju ima odeljenski starešina, roditelj i odabrani lekar", zaključila je Nedeljkovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 27.08.2019.
Naslov: Redakcija