Zastava Bosne i Hercegovine

31. AVGUSTA POČINJE PRIMENA SISTEMA KONTROLISANOG PRISTUPA VOZILA PEŠAČKIM ZONAMA U BEOGRADU: Gradski sekretarijat će građanima izdavati rešenja sa propisanim mestom pristupa i trasom kretanja, a Parking servis će na osnovu rešenja izdavati tag-nalepnicu kojom se reguliše ulazak u određenu zonu


Grad Beograd od 31. avgusta počinje sa primenom sistema kontrolisanog pristupa vozila pešačkim zonama. Gradski sekretarijat će građanima izdavati rešenja sa propisanim mestom pristupa i trasom kretanja, a Parking servis će na osnovu rešenja izdavati tag-nalepnicu kojom se reguliše ulazak u određenu zonu.

Pešačke zone sa kontrolisanim pristupom vozila nalaze se na lokacijama Trg republike - Francuska, Trg republike - Kolarčeva, Pop Lukina - Topličin venac, Topličin venac - Čubrina, Obilićev venac - Carice Milice, Vuka Karadžića - Studentski trg, Kralja Petra - Gračanička.

Neograničen vremenski pristup pešačkoj zoni imaju vozila Hitne pomoći, Policije i Vatrogasne službe, vozila javnih komunalnih preduzeća mase do 3,5 tona, za vršenje hitnih intervencija, vozila pogrebnih usluga do 3,5 tona.

Bez vremenskog ograničenja pešačkom zonom moći će da se kreću i putnička vozila, radi parkiranja na parking mesto, odnosno u garažu. Da bi dobio dozvolu za kretanje, vlasnik mora da ima pravo svojine, korišćenja, ugovor o zakupum, a biće omogućeno i kretanje radi prevoza osoba sa invaliditetom.

Vozila javnih komunalnih preduzeća mase do 3,5 tone moći će da pristupe pešačkim zonama za vršenje komunalnog održavanja od 1 do 8 časova.

Dostavna vozila mase do 3,5 tona moći će da uđu u pešačku zonu u periodu od 6 do 9 sati. Van vremena predviđenog za snabdevanje, dostavu je moguće vršiti sa posebno obeleženih parking mesta za snabdevanje na obodu pešačke zone, uz naplatu JKP Parking servis.

Da bi se dobila dozvola, odnosno rešenje za kretanje vozila u pešačkoj zoni, neophodno je podneti pisani zahtev Sekretarijatu za saobraćaj na šalteru broj 4 u Ulici 27. marta broj 43-45. Sekretarijat za saobraćaj donosi rešenje kojim će biti propisano mesto pristupa i trasa kretanja vozila. Rešenje se može preuzeti u prostorijama Gradske uprave ili se na zahtev korisnika dostavlja na adresu.

Sa dobijenim rešenjem odlazi se u korisnički servis JKP Parking servis u Takovskoj 31 ili Kraljice Marije 7 radi preuzimanja tag-nalepnica kojima se reguliše ulazak u određenu zonu.

Za zahteve koji se odnose na kraći vremenski period od mesec dana ne izdaje se tag-nalepnica, već vozač ima mogućnost poziva operatera u kontrolnom centru i može da zahteva odobrenje za ulazak u kontrolisanu zonu ukoliko poseduje odgovarajuće rešenje Sekretarijata za saobraćaj.

Izvor: Vebsajt N1, 27.08.2019.
Naslov: Redakcija