Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Nacrt, usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, spreman do kraja avgusta 2018. godine


Do kraja avgusta biće završen Nacrt ustavnih amandmana, koji je usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, a koji će biti upućen Vladi, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Vlada najpre treba Narodnoj skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amandmana, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, cilj promene Ustava jeste da se, pre svega, dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, s tim što će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o Pravosudnoj akademiji.

Kuburovićeva je napomenula da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Narodnoj skupštini, dok će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.

Vlada Republike Srbije usvojila je i Predlog zakona o lobiranju, koji je upućen u Narodnu skupštinu, dok je Nacrt zakona o sprečavanju korupcije novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji se trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.

To su, kako je predočila, dva zakona kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija