Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KODEKS ODEVANJA: Sudovi, Narodna skupština, opštine i druge državne institucije podrazumevaju prikladno i uredno oblačenje kako zaposlenih tako i stranaka


Na ulaznim vratima svih beogradskih sudova istaknuti su slikoviti prikazi kako se (ne) može ući u zgradu, na kojima su precrtane kratke suknje, majice na bretele, papuče sa otvorenim prstima i šortsevi, a portparoli sudova ističu da se dešavalo da pravosudna straža javi sudskom veću da su optuženi ili bilo koja druga osoba koja bi trebalo da učestvuje u postupku došli neprikladno obučeni i da u tom slučaju suđenje bude odloženo.

Opisane scene uobičajene su i na ulazu u Narodnu skupštinu, čije je obezbeđenje zaduženo da vodi računa i o "dres kodu" zaposlenih i posetilaca. Tako je pre izvesnog vremena sa vrata skupštinskog zdanja vraćena koleginica koja je došla u iscepanim farmerkama i kolega koji je pošao u bermudama, sa argumentacijom da takva garderoba ne priliči najvišem zakonodavnom telu. Međutim, predstavnici sedme sile ističu da se nikada nije desilo da skupštinsko obezbeđenje podseti poslanike na kodeks oblačenja, iako se u Narodnoj skupštini mogu videti narodni tribuni u farmerkama, patikama, mrežastim čarapama, mini suknjama, majicama na bretele i majicama sa popularnim "krokodilčićima". Maštovitiji deo poslanika oblači se "slojevito" – dok su televizijske kamere upaljene sedi u skupštinskoj sali i obavezno nosi sako, a kada dođe vreme za pauzu oni se raskomote.

Pravilnikom o osnovnim principima rada, ponašanja i odevanja zaposlenih u Narodnoj skupštini predviđeno je da osobe na njenom platnom spisku budu prikladno i uredno obučene. Neprikladnom odećom i obućom smatra se ona koja otkriva stomak i noge (iznad gornje ivice kolena za žene), koja na neprimereni način otkriva dekolte, leđa i ramena, svojom pripijenošću uz telo potpuno odražava njegov izgled, kao i ona koja je očigledno namenjena obavljanju sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Zabranjena je i odeća koja sadrži pisane ili slikovne znake (reči, izraze i grafičke prikaze) koji mogu dovesti u sumnju nepristrasnost ili političku neutralnost zaposlenog. Neprikladnom obućom se smatraju cipele sa previsokom i neprikladnom potpeticom, kao i obuća koja otkriva veći deo stopala.

I Vlada Republike Srbije donela je Kodeks ponašanja državnih službenika, u kome su propisani i standardi odevanja na radu. U njemu se, između ostalog, ističe da je državni službenik dužan da bude prikladno i uredno odeven i da svojim načinom odevanja na radnom mestu ne narušava ugled državnog organa, niti izražava svoju političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost. Neprikladnom odećom smatraju se neprimereno kratke suknje, bluze sa velikim dekolteom ili tankim bretelama, izrazito kratke ili providne bluze i kratke pantalone.

Sve lokalne samouprave u Srbiji bile su dužne da do 1. decembra prošle godine donesu kodeks ponašanja službenika i nameštenika kojim se uređuju njihovo ponašanje, izgled odeće i kancelarija, a sve beogradske opštine usvojile su ovaj kodeks. Pravila oblačenja za posetioce postoje i u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Pogrebne usluge" i JP "Gradsko stambeno".

Stiče se utisak da kodeks ponašanja najviše poštuju zaposleni u bankama, jer su njihovi službenici identično obučeni i kada sunce peče i kada sneg veje.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 26.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija