Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJOM ĆE BITI UKINUTI KAZNENI POENI ZA PENZIJE KOD BENEFICIRANOG STAŽA: Ovakvi uslovi važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare... Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu. Razlika se neće uplaćivati retroaktivno, već od trenutka donošenja Uredbe


Do kraja 2018. godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficiran radni staž, biće ukinuti kazneni poeni za penzije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

- To znači da će im se smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža. Ovo neće važiti za radnike preduzeća u restrukturiranju, niti za bilo koje druge, već samo za one koji su imali beneficije - rekao je Đorđević.

To znači, naveo je ministar, da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 meseci staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako će mu se za tih šest beneficiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju.

Ovakvi uslovi, prema njegovim rečima, važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare...

- Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu. Razlika se neće uplaćivati retroaktivno, već od trenutka kada se usvoji uredba - ukazao je Đorđević.

Kada je reč o socijalnim kartama, on je rekao da će izrada početi sledeće godine, a sistem će moći u potpunosti da funkcioniše tek posle 2020. godine, kada se, recimo, završi popis katastra, pa poreska uprava dodeli rešenja.

- Koristićemo samo merodavne podatke. To su informacije iz PIO fonda, o invalidima, dečja zaštita, poreska uprava i katastar - naveo je Đorđević.

Izvor: Vebsajt Blic, 27.08.2018.
Naslov: Redakcija