Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O LOBIRANJU: Društvo lobista Srbije smatra da Predlog zakona nepotrebno deli lobiste na registrovane i neregistrovane


Neki zakonski projekti godinama čekaju na usvajanje, ali zakon o lobiranju očigledno je dospeo na brži kolosek. Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila Predlog zakona o lobiranju koji će na jesen biti pred poslanicima, pa je obećanje od pre nekoliko meseci o njegovom usvajanju do kraja 2018. godine – više nego realno.

Za neke je ova brzina neočekivana, a za neke je i samo donošenje zakona ("koji legalizuje korupciju") problematično, ali zakonodavac očigledno ima u vidu preporuke Saveta Evrope i drugih evropskih institucija da pomenuti propis treba, u stvari, da doprinese suzbijanju korupcije. Jer funkcioneri će, u skladu sa zakonom, morati da prijave Agenciji za borbu protiv korupcije svaki kontakt sa lobistom, a lobisti će morati da se registruju u agenciji koja će imati njihov spisak. Agencija će doneti i kodeks lobiranja, što znači da je cilj donošenja ovog zakona da uticaj na nosioce javnih funkcija bude vidljiv i omeđen određenim pravilima, za razliku od dosadašnjeg lobiranja, koje postoji, ali se obavlja po nepisanim pravilima.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković zato ističe da je samo donošenje zakona značajna činjenica za lobiste i lobiranje, mada ostaje dilema da li će Agencija za borbu protiv korupcije moći da preuzme toliki deo obaveza u vezi sa vođenjem registra lobista, njihovom edukacijom, popisom kontakata lobiranih i lobista.

Društvo lobista Srbije smatra da Predlog zakona nepotrebno deli lobiste na registrovane i neregistrovane. Neregistrovani će moći da se bave lobiranjem iako svoju aktivnost ne moraju da prijave, dok će registrovani lobisti morati da se registruju, edukuju i podnose odgovarajuće izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: