Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: Novim Pravilnikom uvodi se upisni prag za srednje škole. Đaci koji ne skupe barem 50 bodova moći će da upišu samo trogodišnje srednje škole


U završnoj fazi je priprema novog Pravilnika o upisu učenika u srednju školu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2014, 37/2015 i 46/2015), kojim se uvodi prag znanja za upis u srednje škole. To znači da će učenicima biti potrebno najmanje 50 bodova ukoliko žele da upišu četvorogodišnju srednju školu, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić.

Đaci koji na osnovu školskog uspeha i maturskih testova ne skupe dovoljan broj bodova moći će da upišu samo trogodišnje srednje škole.

Ova novina važiće već za sadašnju generaciju osmaka, za koje će u junu 2016. godine važiti nova pravila bodovanja upisa.

Do sada su svršeni osnovci mogli da steknu maksimalno 100 bodova, tako što su sve petice iz prethodnog školovanja donosile 70 poena, dok su testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test nosili još dodatnih 30 poena (10 po testu).

Učenici su posle raspoređivani u škole na osnovu bodova, njihove liste želja i broja slobodnih mesta, a upisni prag nije postojao.

Primenom novog Pravilnika đaci će biti motivisani da više "zagreju stolice" kako bi došli do knjižice željene škole, poboljšaće se struktura đaka u stručnim školama i gimnazijama, a istovremeno će se popuniti klupe trogodišnjih škola koje jesu od značaja za privredu Srbije, ali su iz godine u godinu sve praznije, ističu u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Politika, 26.08.2015.