Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Bolje korišćenje poljoprivrednog zemljišta, srtože kazne za uzurpatore, ali i pravo lokalnih samouprava da skine rod u slučaju uzurpacije od strane NN lica


Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu od opšteg interesa za građane i imaće za cilj da unapredi iskorišćavanje ovog prirodnog resursa.

Ministarka je istakla da je do sada mnogo zemljišta bilo neizlicitirano i neizdavano, a da ono zemljište koje ostane neizlicitirano, ili uzurpirano, ostaje neobrađeno.

Uvode se značajno veće novčane kazne za uzurpatore, ali i pravo lokalnih samouprava da skine rod u slučaju uzurpacije od strane NN lica. Nacrt  zakona predviđaa pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. Ako je NN lice uzurpator, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva.

"Mi želimo da se obračunamo sa uzurpatorima. Nakon zakona imamaćemo znatno bolje korišćenje ovog resursa i zbog činjenice da ćemo na taj način povećati poljoprivrednu proizvodnju, ali i zbog velike štete koju smo ranije trpeli", navela je ministarka.

Na Nacrt zakona u fazi javne rasprave iznet je veći  broj primedbi.

Izvor: Vebsajt RTS, 27.08.2015.