Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA JAPANOM: Ugovor definiše obim oporezivog dohotka u obe zemlje


Njegova ekselenicija g. Đunići Marujama, ambasador Japana u Republici Srbiji, ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali potpisali su, Ugovor između o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

U cilju otklanjanja dvostrukog oporezivanja između Japana i Republike Srbije, ovaj Ugovor definiše obim oporezivog dohotka u obe zemlje. Pored toga, ovaj Ugovor omogućiće poreskim organima dve zemlje međusobnu konsultaciju o oporezivanju, koje nije u skladu sa odredbama ovog Ugovora, kao i razmenu informacija u vezi sa poreskim pitanjima. Očekuje se da ovaj Ugovor podstakne dalje uzajamne investicije i ekonomsku razmenu između dve zemlje, istovremeno uklanjajući dvostruko oporezivanje i sprečavajući međunarodnu utaju i izbegavanje poreza.

Početak primene ovog Ugovora očekuje se nakon završetka neophodnih procedura u zemljama obe ugovorne strane (za japansku stranu neophodno je odobrenje Parlamenta), odnosno tridesetog dana od datuma razmene zvaničnih diplomatskih nota.

Ambasada Japana u Republici Srbiji se nada da će zaključenje ovog Ugovora dati značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Japana i Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.07.2020.
Naslov: Redakcija