Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO ZDRAVLJA POZDRAVLJA INICIJATIVU ZA FORMIRANJE MEŠOVITE KOMISIJE KOJA BI ISPITALA POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA


Ministarstvo zdravlja će učestvovati u radu i dati svog predstavnika u komisiji koja bi radila na rasvetljavanju slučaja "afera nestalih beba", a čije je formiranje inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar kaže da će Ministarstvo zdravlja učestvovati kao i do sada, te da će dati "ne jednog nego koliko je potrebno članova i za komisiju i za zakon, za sve što će rešiti problem".

- Pokušavamo da nađemo najbolje rešenje. Imali smo razgovore sa ljudima iz Evropske komisije koji su insistirali na zakonu, imamo udruženja roditelja koji insistiraju na komisiji. To su stvari koje su se dešavale pre 30, 40, 50 godina. Stalo nam je da se te stvari reše - rekao je Lončar odgovarajući na pitanje o predlogu za formiranje komisije koja bi se bavila tim slučajem.

Lončar, međutim, kaže, da ne zna koliko bi komisija imala ovlašćenja da se vraća nazad 20, 30 godina kako bi nešto ispitala.

- Pokušavamo na sve načine da taj problem rešimo. Ima više ideja, koja bude najbolja, koja se najbolje pokaže, nemamo nijedan problem da prihvatimo bilo koju ideju da izađemo da kažemo šta se desilo - naveo je Lončar.

Upitan hoće li biti rešenja do zasedanja Saveta Evrope u septembru, Lončar kaže da se radi na tome svaki dan, te da se nada da će to pitanje biti rešeno.

Najbitnije je, kaže, da je urađeno sve da u ovom momentu u porodilištima u Srbiji ne može da se desi eventualna krađa beba, te da su uspostavljene duple kontrole i video nadzor.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija