Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ULAGANJIMA: Nakon donošenja Zakona, kojim su i formalno izjednačeni domaći i strani investitori u pogledu prava na dodelu podsticaja, pet domaćih kompanija je dobilo subvencije


I domaće kompanije mogu da konkurišu i dobiju subvencije od države za radna mesta, a spušten je prag i kada je reč o novozaposlenima i o minimalnoj vrednosti investicije.

Nakon donošenja Zakona o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015) kojim su i formalno izjednačeni domaći i strani investitori u pogledu prava na dodelu podsticaja, pet domaćih kompanija je dobilo podsticaje.

- Nakon sagledavanja dosadašnjih pokazatelja, kao i namere da više domaćih kompanija, koje najčešće imaju manje investicione kapacitete od stranih, podstaknu na ulaganja, od ove godine sniženi su pragovi koji se odnose na minimalan broj radnih mesta i visinu investicije. Novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija ("Sl. glasnik RS", br. 110/2016 - dalje: Uredba) minimalni broj radnih mesta koji mora da se otvori da bi projekat bio kandidat za dodelu sredstava je 10 u najnerazvijenijim opštinama, do 50 u najrazvijenijim - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

Takođe, izmenjen je i kriterijum kada je u pitanju minimalna vrednost investicije, sa 250.000 evra na 100.000 evra u najnerazvijenijim područjima do 500.000 evra u razvijenim opštinama.

U Ministarstvu kažu da je prosek subvencija 7.000 evra po zaposlenom u nerazvijenim i devastiranim područjima, odnosno 3.000 evra po zaposlenom u razvijenijim opštinama.

Kada je reč o maksimalnim iznosima pomoći, oni su uređeni propisima kojima se definišu pravila za dodelu državne pomoći i kontrolu državne pomoći - Zakon o kontroli državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009) i Uredba o pravilima za dodelu državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 i 119/2014).

- Prema ovim propisima veliki privredni subjekt ne može da dobije sredstva podsticaja, odnosno ostvari i druge zakonom predviđene podsticaje u visini koja prelazi 50 odsto opravdanih troškova ulaganja, a tu spadaju investicije u osnovna sredstva ili bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon isteka investicionog projekta. Za srednja preduzeća to je 60 odsto, odnosno 70 odsto za male privredne subjekte - kažu u Ministarstvu privrede.

Po novoj Uredbi u martu je raspisan Javni poziv za sve investitore da se prijave za dodelu podsticajnih sredstava, a Ministarstvo privrede je primilo 50 pisama zainteresovanosti.

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija