Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Uspešnim okončanjem ispita budući profesionalni upravnici stiču licencu za obavljanje te profesije. Sledeći korak je upis u registar profesionalnih upravnika, što se najranije može očekivati sredinom avgusta, odnosno po okončanju svih neophodnih koraka i procedura u vezi s realizacijom ispita. Naredni ispitni rok se može očekivati u septembru 2017. godine


Rezultati pismenog ispita za sticanje licenci za profesionalnog upravnika zgrade, održanog u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, biće poznati ovih dana, a usmeni ispiti organizovani od početka avgusta 2017. godine.

Polagalo je 226 kandidata za profesionalne upravnike, a pismeni deo obuhvatio je 40 pitanja.

"Uspešnim okončanjem ispita budući profesionalni upravnici stiču licencu za obavljanje te zahtevne profesije. Sledeći korak je upis u registar profesionalnih upravnika, što se najranije može očekivati sredinom avgusta, odnosno po okončanju svih neophodnih koraka i procedura u vezi s realizacijom ispita. Naredni ispitni rok se može očekivati u septembru", objasnila je direktorka Sektora PKS-a za edukaciju Mirjana Kovačević.

Obuku za sticanje licence profesionalnih upravnika organizuju sve regionalne privredne komore, i do sada je to uspelo u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, dok u nekim vojvođanskim regionima u prvom junskom roku nije bilo dovoljno prijavljenih kandidata. Tako se na poziv Regionalne privredne komore Sombor, raspisan u junu, nije javilo dovoljno kandidata pa obuka nije ni održana, objasnila je Jovana Vujković iz te komore.

"Nije se prijavilo potrebnih 20 kandidata. Zbog toga smo ponovo raspisali poziv svim zainteresovanima da se prijave za obuku za profesionalne upravnike zgrada i verujemo da će sada ona biti i održana. Interesovanje je bilo veliko, ali prijava je malo. Pretpostavljam da problem predstavlja i cena obuke – 25.000 dinara, plus PDV, odnosno oko 30.000, ali problem može biti i nešto drugo", rekla je Jovana Vujković.

Obuka još nije počela ni u Regionalnoj privrednoj komori Srema, iako je poziv za sticanje licence profesionalnih upravnika raspisan još u drugoj polovini maja. Kako je objasnio Predrag Mujkić iz tog RPK-a, obuka je trebalo da se održi u junu i julu, ali zapravo još nije počela.

"Junske obuke nije bilo jer se nije prijavilo dovoljno polaznika, ali očekujemo da će ovog meseca biti. Problem predstavlja i to što se kod nas odvija obuka za Sremsku Mitrovicu, Šid i Rumu, a ostali iz sremskih opština odlaze u Beograd. Zbog toga je teško u ovoj maloj sredini prikupiti dovoljan broj polaznika, ali zainteresovanih ima", rekao je Mujkić.

Desetak Sremskomitrovčana prijavilo se JP "Gradsko stanovanje" za pohađanje obuke za profesionalnog upravnika zgrada, a da bi se ona organizovala potrebno je bar 20 prijava. Mujkić naglašava da zainteresovani treba da znaju da licenca koja se dobija nakon završene obuke ne znači da će se automatski dobiti posao upravnika zgrade, već da se moraju dokazivati, kao i biti spremni da na poslovima profesionalnog upravnika zgrade rade 24 časa dnevno i to 365 dana u godini.

"Ipak, važno je naglasiti da, ukoliko se stanari sami ne dogovore o upravniku zgrade, on će im naredne goditi biti nametnut, i to moraju da znaju. Ne verujem da je razlog malog broja prijavljenih kandidata početno ulaganje od 30.000 dinara za obuku, već više verujem da se još ne shvata šta znači biti profesionalni upravnik. Sada su predsednici skupština stanara uglavnom penzioneri, koji su stalno prisutni u zgradi pa verujem da će se veliki deo njih odlučiti da postanu profesionalni upravnici zgrada", ocenio je Mujkić.

Da bi fizičko lice steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika treba da ima najmanje srednju četvorogodišnju školu, položen ispit i licencu, kao i da bude upisano u registar.

Valja podsetiti na to da je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) ustanovljena profesija profesionalnog upravnika, a Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na njenom portalu, organizuje polaganje ispita za profesionalne upravnike, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

PKS je takođe nadležan da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa, kao i za izricanje mera za te povrede.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija