Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 29: Srbija može da sklapa i primenjuje trgovinske sporazume sa takozvanim trećim zemljama sve dok ne postane punopravna članica EU, da bi odmah potom morala sve te sporazume da raskine, pa i onaj sa Rusijom


Poglavlje 29 u pregovorima sa EU, koje je Srbija otvorila 20. juna, a koje se odnosi na carinsku uniju, pretpostavlja raskidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Rusije i Srbije u trenutku kada Srbija postane članica EU, saglasni su ministri u Vladi Republike Srbije.

To znači da Srbija može da sklapa i primenjuje trgovinske sporazume sa takozvanim trećim zemljama sve dok ne postane punopravna članica EU, da bi odmah potom morala sve te sporazume da raskine, pa i onaj sa Rusijom.

- Poglavlje 29 se tiče carinske unije, i odnosi se carinske procedure i kvote koje primenjujete kad postanete članica i kada vaša granica postane deo carinske granice EU - ističe Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Ona naglašava da Ministarstvo za evropske integracije i Vlada Republike Srbije za to spremaju akcioni plan mera, da bi u trenutku članstva Srbija bila spremna.

- Što se tiče ugovora o slobodnoj trgovini, danom stupanja u članstvo prestaje dejstvo važenja svih "free trade agreementsa", sa zemljama van Evropske unije, sa nekim međunarodnim finansijskim organizacijama, ali i posebnih bilateralnih investicionih ugovora sa nekim od članica Evropske unije. Do tada, nema potrebe govoriti o prestanku važenja svih tih sporazuma - zaključuje Joksimović.

Prema rečima Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, ukidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije uslediće tek po stupanju Srbije u punopravno članstvo u EU.

- Jasno i eksplicitno je naznačeno da Srbija ima pravo da sklapa ugovore i primenjuje ih sa državama koje nisu u Evropskoj uniji sve dok ne postane punopravna članica. U slučaju Poglavlja 32 o spoljnoj politici postoji postepeno usklađivanje, a u Poglavlju 29 nema toga - raskidate sporazume o trgovini sa trećim zemljama tek po stupanju u punopravno članstvo - ističe Rasim Ljajić.

Srbija je 20. juna 2017. godine otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Poglavlja 29 i 7 su otvorena na šestoj međuvladinoj konferenciji koja se održava u Luksemburgu. Srbija će, kako je tom prilikom istaknuto, tokom pregovora u okviru Poglavlja 29 usklađivati svoju carinsku politiku sa carinskom politikom EU kako bi ulaskom u EU ušla i u evropsku carinsku uniju. Time se ukidaju carinske kvote za robu iz EU, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama.

Sa ova dva, Srbija je do sada otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a dva je privremeno i zatvorila.

Izvor: Vebsajt Danas, S. Čongradin, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija