Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POLJSKA ODBILA ZAHTEV EU DA MENJA REFORMU PRAVOSUĐA


Evropska komisija je saopštila da će pokrenuti pravne akcije protiv Poljske zbog pravosudne reforme u toj zemlji. EU je Poljskoj dala rok od mesec dana da reši i odgovori Uniji kako će reformisati sudove u skladu sa demokratskim vrednostima, a poljska vlada je saopštila da ne prihvata ucene Brisela.

"Nezavisno sudstvo je osnovni preduslov za članstvo u Uniji. Shodno tome, EU ne može da prihvati sistem u kome se sudije otpisuju po slobodnoj volji", izjavio je predsednik EK Žan Klod Junker u pisanoj izjavi.

Junker je zaključio da ako poljske vlasti nastave sa dosadašnjom praksom, EU ne ostaje drugi izbor nego da pokrene Članak 7 (Zakon EU o suspendovanju prava članice).

Poljska je odbacila preporuke Evropske komisije da svoju kontroverznu reformu pravosuđa prilagodi demokratskim standardima u roku od mesec dana saopštivši da ne prihvata ucene Brisela.

"Poljska žali što je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans nepravedno kritikuje, a da pri tome ne zna predloge zakona i propise poljskog prava. Nećemo pristati ni na kakve ucene od činovnika Evropske unije, posebno ne kada se ne temelje na činjenicama", saopštio je portparol poljske vlade Rafal Bohenek.

Bohenek je ukazao da su svi zakoni iz seta reforme pravosuđa, koje je poljski parlament usvojio u julu po hitnom postupku, u skladu sa poljskim Ustavom i demokratskim principima. Poljska pravosudna reforma je izazvala zabrinutost Evropske komisije, SAD, ali i nekih najbližih suseda Poljske iz Višegradske grupe, kao i opozicije i desetina hiljada građana koji već 10 dana svakodnevno izlaze na ulice širom zemlje da demonstriraju za slobodne sudove.

Izvor: Vebsajt N1, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija