Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O PRIMENI POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Od ove Odluke neće biti zaštićeni ni mladenci koji žele da se venčaju pod šatorom, u svom dvorištu. Oni sa angažovanim muzičarima treba da sastave Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, odrede cenu rada muzičara, pri čemu minimalna visina honorara iznosi 1.200 dinara po članu benda. Porez na tu sumu iznosi 17 odsto i uplaćuje se u Upravi prihoda. Mladenci u ulozi poslodavca moraće da plate penale od 10.000 dinara u slučaju da su angažovali muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora od 20.000 do 300.000 dinara


U slučaju da želite da organizujete svadbeno veselje posle 29. jula 2017. godine, kada na snagu stupa nova Odluka o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, počećete da vodite računa o stvarima koje vas do sada nisu preterano zanimale, a ni doticale.

Naime, prema pomenutoj Odluci vlasnik ugostiteljskog objekta dužan je da proveri da li pevač i muzičari benda poseduju obaveznu licencu, kao i da sa svakim od njih ponaosob potpiše Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, na osnovu kog će ugovorene strane precizirati cenu rada, visinu doprinosa i poreza.

U suprotnom, gazde lokala moraće da plate ogromne kazne, a preti im i zatvaranje kafana, diskoteka, restorana, hotela...

Predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, Andrija Bajić, kaže da od ove Odluke neće biti zaštićeni ni mladenci koji žele da se venčaju pod šatorom, u svom dvorištu.

- Tada će se mladoženja naći u ulozi poslodavca. Samim tim biće u obavezi da prvo odabere muziku po svom ukusu, a zatim da proveri da li muzičari imaju uverenje da mogu da rade. Ta licenca dobija se u nekom od dvadesetak udruženja muzičara registrovanih u zemlji, koji stižu preko dve reprezentativne organizacije - "Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike" i "Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije". Cena licence iznosi 2.000 dinara, ali plaća se nakon učlanjivanja u udruženje, gde se za članstvo na godišnjem nivou plaća 3.000 dinara - ispričao je Bajić.

Kako je istakao, mladoženja sa angažovanim muzičarima potom treba da sastavi Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, ugovor koji je važeći pred svedocima i sudovima.

- To je najlegalnija opcija. Odredi se cena rada muzičara, a minimalna visina honorara iznosi 1.200 dinara po članu benda. To znači da će mladoženja morati da uplati ukupno 7.500 dinara za, na primer, pet članova benda na njihove tekuće račune i tako podmiri doprinose i porez - rekao je on.

Porez na tu sumu iznosi 17 odsto i uplaćuje se u Upravi prihoda.

Za one koji ne ispoštuju odredbe, slede kazne.

- Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara - dodao je Bajić, dok iz Poreske uprave ukazuju da gazdi lokala preti i zatvaranje objekta.

Prema nezvaničnim saznanjima, kontrolu i inspekciju pored poreskih inspektora, u ovom slučaju mogli bi da vrše inspektori rada, tržišna inspekcija, kontrola SOKOJ-a, pa čak i komunalna inspekcija u slučaju da je reč o svadbi pod otvorenim nebom.

Inače, inspekcije su najprisutnije u unutrašnjosti Srbije, zbog postojanja seoskih vašara, velikog broja svadbi pod šatrama i poznati su po galantnosti prema muzičarima.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija