Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Ukoliko bi izmenama Ustava došlo do brisanja preambule, Kosovo i Metohija bi u ustavno-pravnom smislu ostalo deo RS, jer je tako zapisano u normativnom delu Ustava


U javnosti se uveliko govori o zahtevima Evropske unije da Srbija iz Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) briše preambulu kojom se Kosovo i Metohija definišu kao sastavni deo Srbije, što pravni i politički stručnjaci unapred ocenjuju neprihvatljivim.

Srbija bi prema Akcionom planu za Poglavlje 23 do 2018. godine trebalo da izvrši određene izmene Ustava, koje se tiču najviših pravosudnih organa, a najviše pažnje zasad privlači pitanje preambule o Kosovu.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, Vladan Petrov, ističe da spada u protivnike njenog uklanjanja, i da bi o njenom eventualnom brisanju morali da se izjasne građani Srbije na referendumu.

"U našem Ustavu, bez obzira na sve druge promene, treba da stoji preambula u kojoj će vrlo jasno biti istaknuto da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije", kaže Petrov.

On, međutim, ističe da čak i kad bi došlo do brisanja preambule, "Kosovo i Metohija bi u ustavno-pravnom smislu ostali deo naše države, jer je tako zapisano u normativnom delu Ustava".

Prema njegovim rečima, kada bi se menjala preambula, postupak za promenu Ustava bi zahtevao da neko od ovlašćenih predlagača, kao što su Vlada, predsednik Republike, najmanje jedna trećina narodnih poslanika ili namanje 150.000 birača pokrenu postupak za promenu Ustava.

Zatim bi se, kako je naveo, išlo na usvajanje predloga za promenu Ustava, zatim izradu Nacrta akta za promenu Ustava i na njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

 "Posle toga moralo bi da bude raspisan ustavotvorni referendum, jer bi, o promeni preambule, po Ustavu, morali da se izjasne građani Srbije", rekao je Petrov i napomenuo da do toga ne bi moglo doći bez pozitivne potvrde građana da se Ustav menja ili eventualno preambula briše.

Politički analitičar, Branko Radun, ukazuje da bi brisanje preambule iz Ustava bilo vrlo loše za Srbiju jer bi se, kako je ukazao, poslala poruka da se "na neki način dižu ruke od Kosova".

"Preambula sama po sebi nam nije donela neku jaču poziciju u pregovorima oko statusa Kosova, niti bi njen nedostatak ili izbacivanje nešto dramatično promenilo u statusu Kosova i statusu Srba na Kosovu, ali, ipak, ona ima značaj političke poruke od dalekosežnog značaja", naglasio je Radun.

Njeno izbacivanje bi dovelo do uticaja na "stanje svesti" srpskog društva u smislu da na neki način diže ruke od Kosova, naveo je analitičar. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija