Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POKRETANJE SUDSKOG SPORA KADA JE VLASNIČKI LJUBIMAC ŽRTVA SAOBRAĆAJNE NESREĆE: Vlasnici mogu podneti krivičnu prijavu ili inicirati parnični postupak nadležnom sudu, koji se određuje na osnovu prebivališta vozača ili mesta nesreće. Potrebno je utvrditi da li je vlasnik ljubimca ispunio svoje dužnosti, jer se u suprotnom može doći do zaključka da je ljubimac mogao da naudi vozaču i da krivica padne na vlasnika


Ako vam psa udari auto, a vi želite da tužite počinioca, prvo dobro razmislite da ne biste unapred izgubili spor.

- Pre podnošenja krivične prijave i iniciranja parničnog postupka treba biti oprezan, jer postoje faktori koji mogu pokazati da je za nesreću bio kriv upravo sam vlasnik – kaže advokat Željko Simić i objašnjava šta treba raditi kada ljubimac bude žrtva saobraćajne nesreće.

Kada je preko Tare, belog patuljastog šnaucera, pre nekoliko dana u centru Beograda prešlo vozilo nakon čega je čudom ostala živa, javnost je žestoko osudila reakciju vozača koji je samo nastavio svojim putem. Često u ovakvim situacijama vlasnici životinja svu svoju pažnju usmere kako bi pomogli povređenom ljubimcu, dok o naknadama i sudskim sporovima vode brigu kasnije.

Kako bi sebi olakšali ceo postupak, advokat Simić savetuje da se na licu mesta prikupi što više dokaza.

- Ukoliko vozač ne stane, trebalo bi zapisati tablice ili zapamtiti model automobila. Osim toga, treba obratiti pažnju da li postoje svedoci i obavestiti policiju šta se dogodilo. Svaki snimak ili fotografija kasnije može biti od koristi – kaže Simić.

Kako on dodaje, dolazak policije zavisi od obima posla u datom trenutku. Međutim, oni će se skoro uvek pojaviti kada je pas usmrćen ili kada je povređen i vlasnik, a ukoliko utvrde da je u toj situaciji bila ugrožena i bezbednost ljudi, policija podnosi prijavu.

- To se dešava, na primer, kada je usmrćen pas na pešačkom prelazu, kojeg je vlasnik šetao na povocu. Jer, isto tako žrtva je mogao da bude i čovek. Ipak, najveći broj nesreća dešava se kada pas izleti na parkingu ili sa trotoara na ulicu, a tada se postavlja pitanje zašto on nije pravilno vođen – ističe Simić.

I sami vlasnici mogu podneti krivičnu prijavu ili inicirati parnični postupak nadležnom sudu, koji se određuje na osnovu prebivališta vozača ili mesta nesreće.

- Ipak, retko ko se upušta u spor kada je u pitanju povređivanje ljubimca, a iskustvo pokazuje da iznosi ne budu veliki kada je reč o naknadi štete za usmrćene životinje. Najbolje je posavetovati se sa pravnikom koji korak preduzeti, jer kada postoje elementi da vlasnik nije ispunio svoje dužnosti, na kraju on može snositi odgovornost – savetuje Simić.

Ovakav ishod može se očekivati kada vlasnik drži zabranjenu rasu psa, ili kada nije pravilno vodio svog ljubimaca. U tim slučajevima može se doći do zaključka da je pas mogao da naudi vozaču i da krivica padne na vlasnika.

Izvor: Vebsajt Blic, Milica Rašić, 26.07.2016.
Naslov: Redakcija