Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NAČINU ODREĐIVANJA MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Usvajanjem Predloga zakona biće ukinuta Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije u okviru 16. vanrednog zasedanja razmatraju Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Predlogom zakona predviđa se racionalizacija radnih mesta u javnom sektoru, a prema najavama ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, do kraja ove godine bez posla će ostati oko 9.000 ljudi. Oni koji budu ostali bez posla imaće pravo na otpremninu i naknadu, a sredstva u budžetu su već opredeljena.

Viška zaposlenih najviše je u sektorima zdravstva, pravosuđa i prosvete, dok je primetan nedostatak u oblastima zaštite životne sredine, EU integracija, inspekcijskog nadzora, a nedostaju i stratezi za planiranje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, taj resor će sprovesti plan racionalizacije zaposlenih tako da najveći deo ode prirodnim odlivom, a sistem funkcionisanja pravosuđa neće biti narušen niti će uticati na dostupnost usluga od strane pravosudnih institucija.

Vodiće se računa, navode, i da racionalizacijom budu obuhvaćeni zaposleni bez čijeg angažovanja rad pravosudnog sistema neće biti narušen.

U Ministarstvu pravde kažu da je u toku izrada plana racionalizacije koji se odnosi na institucije u njihovoj nadležnosti, ali dodaju da je neozbiljno govoriti o konkretnim ciframa u trenutku kad ne postoji finalni dokument.

U narednih nedelju dana planirani su sastanci predstavnika svih ministarstava na kojima će detaljnije razgovarati o planu racionalizacije za svako ministarstvo.

Usvajanjem Predloga zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kaže Udovički, stvaraju se uslovi da se od početka 2016. godine van snagestavi Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 113/2013, 21/2014, 66/2014, 118/2014, 22/2015 i 59/2015). To znači da će rukovodioci moći da upravljaju i optimizuju svoju kadrovsku strukturu, u sladu sa potrebama, finansijskim okvirom i dozvoljenim maksimumom broja zaposlenih.

Ona je dodala da će nadzor nad sprovođenjem zakona obavljati različite inspekcije, kao i da će propis važiti do 2018. godine, kada očekuje da će se promeniti sporan način ponašanja, te zakon neće biti potreban.

Izvor: Vebsajt Tanjug, Novosti, 27.07.2015.