Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREKLU IMOVINE: Primena Strategije istraga finansijskog kriminala i jačanje svih institucija i organa koji prate tokove novca su preduslov za donošenje propisa o poreklu imovine


Srbiji je potreban dobar Zakon o poreklu imovine koji mora da ima sve neophodne uslove za efikasnu i potpunu primenu, a Ministarstvo pravde staviće svoje resurse na raspologanje za izradu takvog zakona, izjavio je ministar pravde, Nikola Selaković.

Kako je Selaković objasnio sprovođenjem Strategije istraga finansijskog kriminala za period od 2015. do 2016. godine ("Sl. glasnik RS", br. 43/2015 - dalje: Strategija), kojim se reformiše rad javnog tužilaštva, stvaraju se osnovni preduslovi za donošenje takvog zakona.

Stručna javnost smatra, navodi Selaković, da je jedan od najkompleksnijih zahteva koji se nalazi pred državom suštinska promena načina funkcionisanja svih onih institucija i organa koji prate tokove novca.

"Primena Strategije stvara specijalizovane tužioce i policiju, unapređuje saradnju svih državnih organa, i obavezuje na stalnu obuku i unapređenje znanja", rekao je Selaković.

Međutim, navodi ministar, uporedo sa tim neophodno je jačati Poresku upravu, Upravu carine, Upravu za sprečavanje pranja novca, jer su to ključni organi za pronalaženje činjenica i podataka, kako za krivični postupak, tako i za utvrđivanje porekla imovine.

On napominje i da se pristupom koji prejudicira zakon otvara mogućnost razmatranja i uvođenja građanskog oduzimanja imovine čije poreklo vlasnik ne može da dokaže, dodajući da Ministarstvo pravde čvrsto podržava ideju za donošenje Zakona o poreklu imovine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.07.2015.