Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO SEPTEMBRA NAJAVLJENI ZAKONI O ZAPOŠLJAVANJU U POKRAJINAMA I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE, O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA, KAO I O KOMUNALNOJ POLICIJI


Lokalne samouprave u Srbiji nemaju dovoljno autonomije i bore se sa problemima u regulativi koji sprečavaju funkciju preduzeća u restrukturiranju i realizaciju investicija, izjavila je u Kruševcu potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Udovički je na sastanku sa predstavnicima opština Rasinskog okruga dodala i da je neke "neracionalnsti" izaziva i Uredba koja ograničava novo zapošljavanje u državnoj upravi, pa samim tim i u opštinama.

"Čvrst je stav vlade da ne možemo da dozvolimo porast zapošljavanja, jer za to nema novca, ali možemo što pre da podstaknemo opštine da se racionalizuju umesto što stoje paralisane", rekla je Udovički.

Ona je ukazala da opštine sada ne mogu da zaposle nove ljude koji su im potrebni, ali se, s druge strane, ne stvara ni prostor kako bi unapredile svoj ambijent.

Udovički je istakla i da opštine u Srbiji nemaju dovoljno autonomije koliko se, kako kaže, može očekivati na osnovu Evropske povelje i iskustva iz prošlosti.

"Danas postoji i problem kapaciteta da bi se veća autonomija realizovala, ali se svi slažemo da treba da budemo na tom putu", poručila Udovički.

Potpredsednica Vlade Srbije je dodala da u lokalnim samoupravama postoje i prepreke za nove investicije i izgradnju koje zakon treba da popravi.

Ona je navela da će neke sugestije opštinara uzeti u obzir kada ispred svog ministarstva bude davala mišljenje u vezi sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Govoreći o preduzećima u restrukturiranju Udovički je navela nekoliko problema, ali se nada da će usvajanje novog Zakona o privatizaciji da poboljša situaciju.

Ona je dodala da i Zakon o javnoj svojini komplikuje situaciju u tim preduzećima. Kako je precizirala možda sam zakon nije toliki problem koliki je problem njegovo nepotpuno sprovođenje.

Udovički je navela da će unapređenje doneti i zakoni koji će ići na vladu, kako očekuje, do septembra - zakoni o zapošljavanju u pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o lokalnim samoupravama, kao i o komunalnoj policiji.

Izvor: Tanjug, 27.7.2014.