Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS UTVRDILA SET MEDIJSKIH ZAKONA: PRIVATIZACIJA MEDIJA DO 2015. GODINE, UMESTO TV PRETPLATE PLAćAćE SE TAKSA


Setom zakona koje je Vlada usvojila privatizacija medija moraće da se završi do 1. jula 2015, biće ukinuta pretplata za javne servise, koji će se od 1. januara 2016. godine finansirati iz takse koja će iznositi oko 500 dinara, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

Mirković je istakao da je posle 11 godina Srbija dobila set reformskih medijskih zakona, što je izuzetno važno za Srbiju, medije i novinare.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima. Zakon o javnom informisanju i medijima, kako je u intervujuu Tanjugu kazao Mirković, definisaće izlazak države iz medija, a privatizacija će biti završena do 1. jula 2015. godine.

"Taj zakon će doprineti da se mnogo bolje zna vlasnička struktura medija što je ranije često bio predmet raznih debata i pitanja", istakao je Mirković.

Mirković je rekao da se pretplata ukida stupanjem na snagu ovih zakona, a da će do 1. januara 2016. godine za RTS i RTV plaćati taksa, dok će se u međuvremenu ova dva servisa finasirati iz budžeta.

"Po prvi put Srbija dobija Zakon o javnim medijskim servisima - o RTS i RTV... Ta dva javna servisa će direktno brinuti o pribavljanju sredstva putem takse, a čiji iznos ni na koji način neće moći da pređe iznos od 500 dinara", poručio je Mirković, ističući da će RTS i RTV imati apsolutnu slobodu izveštavanja.

Pretplata nije isto što i taksa, ona je pokazala slabosti, istakao je Mirković, i dodao da je sistem taksi osmišljen tako da pokaže da je moguće finansirati javne srevise na taj način.

"Imamo godinu i po dana da taj model popularizujemo", rekao je on.

Osvrnuo se na kritike da Zakon o javnim medijskim servisima nije usaglašen sa Briselom, poručivši da to nije istina i da je vlada usvojila određene preporuke EU.

Govoreći o Zakonu o elektronskim medijima, Mirković je kazao da je on preduslov za digitalizaciju, koja treba da bude završena do 17. juna naredne godine i da prati regulativu EU.

Odgovarajući na kritike da je set medijskih zakona usvojen po hitnoj proceduri, Mirković je istakao da je činjenica da je medijska strategija doneta pre tri godine, da se na zakonima radilo izuzetno dugo i posvećeno, kao i da je Ministasrtvo kulture i informisanja dobilo pozitivne kritike na javne rasprave koje su održane prošle godine.

Kaže i da su u raspravu bili uključeni i predstavnici civilnog sektora, javnog servisa, te da je čitav proces bio izuzetno transparentan.

Ističući da je u Agenciji za privredne registre registrovano 1.320 glasila, od čega je 81 medij koji treba da se privatizuje, Mirković je rekao da to pokazuje da je na tržištu mnogo više privatnih medija koji se trude da opstanu, te da će ovi zakoni dati šansu da svi startuju sa iste pozicije.

"Mislim da će usvajanjem ovih zakona biti mnogo više zadovoljnih. U sferi medijskih zakona i reformi ova vlada je zaista pokazala da je željna da ispuni svoja obećanja, a jedno od njih je i obećanje o ukiranju pretplate", kazao je Mirković.

Izvor: Tanjug, 27.7.2014.