Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O "BORAČKOJ SPOMENICI": Po prvi put dodeljeno ovo posthumno nacionalno priznanje borcima poginulim na Kosovu


Nakon stotinu godina od Albanske i osamdeset od Partizanske, Srbija je dobila i svoju Boračku spomenicu kako bi se još jednom na delu pokazalo da borci, heroji i stradalnici koji su život dali za svoju otadžbinu nikad neće biti zaboravljeni.

Prve Boračke spomenice su posthumno dodeljene u Gradskoj kući u Kraljevu, pogunulim borcima Srđanu i Bobanu Miliću koji su poginuli na Kosovu, kao i Goranu koji je preminuo od tuge za braćom. Priznanje je primila njihova majka, Nada Milić.

Donošenjem Uredbe o "Boračkoj spomenici" ("Sl. glasnik RS", br. 25/2023) omogućeno je da država prvi put nakon osam decenija dodeli ovo posebno nacionalno priznanje borcima koji su stekli status po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ratnim vojnim invalidima i posthumno palim borcima.

Uz Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020) izvršena je kodfikacijau u ovoj oblasti. Na Boračku spomenicu ima pravo svako ko je ostvario status borca, a sticanje statusa borca omogućava ostvarivanje prava na legitimaciju, pravo na uniformu i pravo na boračku spomenicu, a od prava koja se tiču novčanih davanja za sada je omogućeno da borac koji ima navršenih 60 godina može ostvariti pravo na borački dodatak u skladu sa zakonom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 27.06.2023.
Naslov: Redakcija