Zastava Bosne i Hercegovine

KAZNE ZA VOŽNJU U PAPUČAMA U POPULARNIM TURISTIČKIM ZEMLJAMA IDU I DO 90 EVRA


Sezona letnjih odmora sve je bliža, a veliki broj turista iz Srbije bira da na svoju omiljenu destinaciju otputuje automobilom. Na samom letovanju, mnoge mrzi da menjaju obuću kada samo na brzinu žele da sednu u auto kako bi otišli do prodavnice ili se vratili u apartman, pa ostaju u papučama. Iako ovakva vožnja može da izazove udes, u Srbiji to prolazi, ali na nekim popularnim letnjim destinacijama, ovakva vožnja je kažnjiva.

U mnogima omiljenoj Grčkoj, kazna za vožnju u papučama je 50 evra. Vozač koji dobije kaznu, mora da ode u poštu (ELTA) ili banku i u roku od 10 dana izvrši uplatu.

Za vožnju u papučama u Španiji, čak i ako ne dođe do bilo kakve nezgode sledi kazna od 80 evra.

U Francuskoj je kazna još veća, pa vozači koji voze u papučama, ako budu uhvaćeni, platiće 90 evra.

Jedna od zemalja u kojoj se ne pišu kazne za vožnju u papučama je Hrvatska, a u njihovom Zakonu o bezbednosti saobraćaja zapravo ne postoji propisana obuća i odeća koju vozač mora da nosi, već se pominje „primerena odeća i obuća“, ali bez obzira na to što se kazna za ovakvu vožnju ne naplaćuje, zvaničnici apeluju na vozače da biraju drugu vrstu obuće, poput patika.

Čak i ako se u nekim državama, među kojima je i naša, kazne za vožnju u papučama ne naplaćuju, to ipak ne znači da u njima treba voziti.

Brojna istraživanja pokazuju da se udesi izazvani vožnjom u neprikladnoj obući broje u milionima. Stoga, čak i u državama u kojima za ovakvu vožnju nema kazne, treba obratiti pažnju zbog sopstvene, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova, Dunja Marić, 24.06.2023.
Naslov: Redakcija