Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA TRIBINA NA TEMU „OSUĐIVANOST – PREPREKA ZA POSAO“: Bilo je reči o osuđivanosti kao osnovu diskriminacije i smetnji za zasnivanje radnog odnosa, kao i o penološkim aspektima radnog angažovanja osuđenika


U četvrtak, 22. juna 2023. godine, u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održana je tribina posvećena temi: „Osuđivanost – prepreka za posao“. Tribinu je organizovao Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć NEOSTART, u saradnji sa Studentskim parlamentom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fondacijom Trag, Centrom za socijalnu politiku i Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je govorila o osuđivanosti kao osnovu diskriminacije, uz analizu najmarkantnijih predmeta iz prakse ovog nezavisnog kontrolnog tela.

Profesorka Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu dr Aleksandra Ilić razmatrala je važnije penološke aspekte radnog angažovanje osuđenika kako tokom, tako i nakon izdržavanja krivičnih sankcija.

Konačno, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ljubinka Kovačević je govorila o osuđivanosti kao smetnji za zasnivanje radnog odnosa, i to iz ugla (ne)dopuštenih ograničenja prava na rad, instituta pravne posledice osude i predugovorne dužnosti obaveštavanja.

Nakon izlaganja usledila je zanimljiva diskusija u kojoj je zaključeno da je pitanje zapošljavanja bivših osuđenika neopravdano zapostavljena tema u javnoj sferi i da prevazilaženje ovog osetljivog društvenog problema posebno otežavaju predrasude i stereotipi zbog kojih se bivši osuđenici tradicionalno suočavaju s teškoćama da pronađu i očuvaju zaposlenje, kao i da napreduju u profesionalnoj karijeri. Kao mogući odgovori na ove izazove predloženi su podizanje svesti i edukacija poslodavaca i šire javnosti o značaju rada osuđenika za njihovu resocijalizaciju (posebno imajući u vidu retributivnu orijentisanost naše javnosti), unapređenje pravnog i institucionalnog okvira od značaja za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije na osnovu osuđivanosti, kao i jačanje saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca, organizacija za postpenalnu podršku i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija/Povereničke službe.

Nakon tribine, za učesnike je bilo organizovano posluženje koje je pripremio preduzetnik koji je, po izdržanoj zatvorskoj kazni, uspeo da, uz podršku za samozapošljavanje, postane poslodavac koji sada zapošljava bivše osuđenike.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 26.06.2023.
Naslov: Redakcija