Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O STUDENTSKOM ORGANIZOVANJU: Studentima, koji budu obavljali neku od funkcija u studentskom parlamentu samostalne visokoškolske ustanove, kao i predstavnicima u studentskoj konferenciji, uvodi se mogućnost da im se odobri mirovanje studentskih obaveza dok obavljaju te funkcije


Predlogom zakona o studentskom organizovanju uređuju se pravila za njihovu organizaciju na visokoškolskim ustanovama, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ružić je, obrazlažući ovaj dokument u Narodno skupštini Republike Srbije, naveo da on počiva na izraženoj dihotomiji oblika studentskog organizovanja, odnosno o studentskim predstavničkim telima i studentskim organizacijama.

On je objasnio da su to studentske konferencije i studentski parlamenti, dodavši da se posebna pažnja posvećuje načinu finansiranja studentskih konferencija.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je propisano da svaki studentski parlament mora imati dva pravna akta, Poslovnik o radu i Pravilnik o izborima, a definisane su i nadležnosti načina izbora njegovih članova.

Prema njegovim rečima, studentima, koji budu obavljali neku od funkcija u studentskom parlamentu samostalne visokoškolske ustanove, kao i predstavnicima u studentskoj konferenciji, uvodi se mogućnost da im se odobri mirovanje studentskih obaveza dok obavljaju te funkcije.

Suština predloga je da predstavnici studenata učestvuju u radu, uključujući pravo na odlučivanje stručnih organa visokoškolskih ustanova, povodom širokog kruga pitanja, od kojih je najvažnije pitanje predlaganje kandidata za organe poslovođenja, naveo je Ružić.

Kako je ukazao, predloženo rešenje se odnosi i na studentske organizacije, odnosno podrobno su propisani uslovi koje jedno udruženje treba da ispuni da bi moglo steći status studentske organizacije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.06.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija