Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Od 1. jula 2021. godine poskupljuju takse za izdavanje vozačke dozvole, državljanstva, uverenja i potvrda


Pored velikog broja neporeskih dažbina, koji opterećuju i privredu i građane, od 1. jula ove godine će većina taksi dodatno poskupeti.

Vlada Republike Srbije je nedavno donela Usklađene dinarske iznose iz tarife republičkih administrativnih taksi ("Sl. glasnik RS", br. 62/2021), a novi iznosi su objavljeni u Službenom glasniku 17. juna.

Na taj način će se iznos taksi uskladiti sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako piše u Službenom glasniku, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

- Šta sve poskupljuje? -

Kako je reč o usklađivanju cena, promenom će biti pogođeno većina administrativnih taksi, i iako poskupljenje nije drastično, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će već sledeće nedelje te usluge plaćati više.

Tako će od 1. jula ove godine, zahtev za izdavanje vozačke dozvole (uključujući i zahtev za probnu dozvolu, duplikat dozvole, ali i obaveštenje o stanju broja kaznenih poena) će se plaćati 10 dinara više nego do sad, tj. 290 dinara.

Samo izdavanje dozvole će poskupeti 30 dinara, tj. sada će koštati 1.140 dinara umesto dosadašnjih 1.110 dinara. Zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole je potrebno izdvojiti 500 dinara, a za samo izdavanje 20 dinara više nego do sad, tj. 680 dinara. Registarske tablice će takođe biti skuplje, nekih 30 dinara.

Ako pogledamo dokumentaciju vezanu za državljanstvo, rešenje o prijemu će od naredne nedelje biti skuplje za 530 dinara, i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

Taksa za uverenja ili potvrde će takođe koštati 30 dinara skuplje, tj. 670 dinara dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnjih 550 dinara, dok će se za žalbu izdvajati 490 dinara, što je 10 dinara više nego što ona sada iznosi.

Za dobijanje tumačenja o primeni republičkih propisa biće potrebno da se izdvoji 1.660 dinara, a u slučaju da tumačenje traži neko pravno lice, potrebno je da se izdvoji 13.470 dinara umesto dosadašnjih 13.100.

Promene u cenama će pogoditi i dozvole za nošenje oružja koje će poskupeti 240 dinara, a izdavanje oružnog lista i registracija oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara koliko ta usluga košta do 1. jula.

Početkom juna, na konferenciji za novinare u NALED-u, povodom predstavljanja predloga reforme neporeskih nameta, rečeno je da postoji blizu 500 zakona i podzakonskih akata koji propisuju oko 1.200 republičkih dažbina, te da one donose prihod državi od 150 milijardi dinara. Najveći deo tih dažbina čine upravo takse, dok se samo četvrtina odnosi na naknade za korišćenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih dažbina.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović je tom prilikom navela da je osnovna ideja reforme da se napravi jedinstveni registar neporeskih nameta.

To pokušavamo deset godina, a ideja je da se napravi javni registar tih nameta u kome bi bile sve takse i naknade i da se one mogu naplaćivati samo ako su u tom registru – objasnila je ona.

Na konferenciji je istaknuto i to da je u lokalnim samoupravama situacija šarenolika, u smislu da jedna ima 130 taksi dok druga ima 30 i slično. Oni su naveli tada da je prosečan iznos taksi koje se propisuju na lokalu 173 dinara, i da iznos varira od 20 do 300 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Nikola Vojnović, 27.06.2021.
Naslov: Redakcija