Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Doneta Uredba o načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja.

Novina se ogleda u tome da se fizičkim licima po prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika (uglavnom su to do sada bile turističke agencije i lokalne turističke organizacije), što će im u značajnoj meri pojednostaviti i olakšati poslovanje.

Delatnost bez posrednika sprečiće mnogobrojne dosadašnje zloupotrebe i suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti. Primenom ovog propisa pruža se mogućnost paušalnog plaćanja boravišne takse u utvrđenom godišnjem iznosu, što će pojednostaviti način poslovanja, unaprediti njenu naplatu i direktno uticati na prihode lokalnih samouprava.

Na sednici je usvojen i Zaključak o obezbeđivanju sredstava za overu zdravstvenih isprava zaposlenima u određenim subjektima privatizacije.

Da bi zaposleni u subjektima u procesu privatizacije imali sigurnost i u slučaju potrebe ostvarili prava iz zdravstvenog osiguranja, iz budžeta je izdvojeno 200 miliona dinara i upućeno Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Na sednici je doneta Odluka da se Almaški kraj u Novom Sadu proglasi za kulturno-istorijsku celinu i da crkva Svetog Dimitrija sa starim grobljem u Mitrovoj Reci dobije status spomenika kulture.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.06.2019.
Naslov: Redakcija