Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U EU ZABRANJEN UNOS MESA, MLEKA I MLEČNIH PROIZVODA IZ ZEMALJA KOJE NISU ČLANICE: U zemlje EU može se poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Dozvoljen je unos pirinča, kečapa, makarona, keksa, čokolada, vode, sokova, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku


Pun gepek hrane, ručni zamrzivač i kese sa "hranom za usput" su tradicionalni elementi koje naši putnici nose na letovanja. Ipak, ove godine moraćete da razmislite dva puta i ispraznite svoj gepek budući da su zabrane i zaplene na carinama sve strože.

Ukoliko ste planirali da iz Srbije ponesete nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete, posebno ukoliko odlazite na more u Grčku ili Hrvatsku, jer ove zemlje, članice Evropske unije ne dozvoljavaju unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda na svoju teritoriju.

Ovo eksplicitno znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku. Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana jela i kvarljive namirnice.

Sa druge strane u vašem prtljagu se može naći do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira. Možete poneti i dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Takođe, niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

- Letovanje u Hrvatskoj -

Budući da je Hrvatska članica EU, na njenu teritoriju takođe nije dozvoljeno uneti meso, mleko i mlečne proizvode, dok su ostali prehrambeni proizvodi uglavnom dozvoljeni u ograničenim količinama.

Ukoliko se spremate za letovanje u Hrvatskoj biće vam dozvoljeno da u svom prtljagu imate: 5 kilograma svežeg voća i povrća, hleb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, 2 kilograma mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, 5 litara vina, 16 litara piva, 2 litra alkoholnog pića.

- Letovanje u Crnoj Gori -

Tokom letovanja na crnogorskom primorju moraćete da na datoj turističkoj destinaciji obezbedite meso i mleko, dok će vam sa druge strane biti dozvoljeno da iz svoje zemlje donesete slatkiše, testenine i ostale nekvarljive proizvode.

Moći ćete da ponesete: 5 kilograma svežeg voća i povrća (osim krompira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa, čajeva, litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara flaširane vode, 5 litara sokova i ostalog bezalkoholnog pića, kilogram konzervirane hrane.

- Šta ako poneste nedozvoljenu hranu? -

- Ukoliko kod sebe imate dozvoljenu hranu neće vas baš zadržati na granici, ali vam mogu oduzeti kvarljive namirnice poput voća, povrća, mesa, i baciti ga. Što se hrane tiče, mogu oduzeti sve što nije fabrički upakovano i za ličnu upotrebu - rekao je Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Pre odlaska na put turisti bi trebalo da se informišu o određenim namirnicama i količinama koje smeju da unesu u određenu državu na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova, Auto-moto saveza Srbije i YUTA.

- Unos alkohola i duvana na morske destinacije -

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje.

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi: 40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje.

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti: 1 litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od 22%, ili 2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od 22%, ili 4 litra vina, ili 12 litara piva.

- Lekovi -

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara).

Izvor: Vebsajt Blic, A. Milutinović, 26.06.2019.
Naslov: Redakcija