Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UPOTREBI ZNAKOVNOG JEZIKA: Prezentacije ovog Zakona organizuju se po lokalnim samoupravama i javnim ustanovama, kako bi se zaposleni u javnom sektoru što bolje upoznali sa njim. Novi Sad je prva lokalna samouprava čija je Skupština uvela prevođenje na znakovni jezik


Tribina "Primena Zakona o upotrebi znakovnog jezika u lokalnoj samoupravi" održana je 26. juna 2017. godine u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Zakon o upotrebi znakovnog jezika ("Sl. glasnik RS", br. 38/2015 - dalje: Zakon) usvojen je aprila 2015. godine, a prezentacije ovog Zakona organizuju se po lokalnim samoupravama i javnim ustanovama, kako bi se zaposleni u javnom sektoru što bolje upoznali sa njim.

Učesnike tribine pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je podsetio da je Skupštine grada dve godine pre usvajanja Zakona, uvela prevođenje sednica novosadskog parlamenta na znakovni jezik.

"Novi Sad je prva lokalna samouprava čija je Skupština uvela prevođenje na znakovni jezik i sa tim možemo da budemo ponosni, jer je to urađeno 2013. godine, dve godine pre usvajanja Zakona", istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, dodajući da na taj način građani i građanke mogu da vide i čuju šta njihovi predstavnici u Skupštini imaju da kažu i da na osnovu toga donose sud.

On je ukazao da je na svakoj lokalnoj samoupravi da se potrudi da svaki čovek živi život dostojan čovek.

"Novi Sad želi da svi građani i građanke imaju ravnopravan status i ovaj skup je potvrda toga, koliko nam je bitno da svi stanovnici, sve osobe koje žive u Novom Sadu, mogu da žive na ravnopravan način", poručio je Jelušić.

Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović objasnila je da su na promocije Zakona pozvane sve javne službe čiji zaposleni dolaze u svakodnevni kontakt sa gluvim osobama u okviru svojih poslova.

"Svi oni će imati prilike da čuju detalje vezane za Zakon, ali i da gluve osobe bude upoznate sa svojim pravima proisteklim iz Zakona", rekla je Maslać Matović.

Ona je poručila da Grad Novi Sad ima kontinuiranu saradnju sa organizacijama gluvih i nagluvih, takođe podsetivši na uvođenje prevođenja sednica Skupštine grada na znakovni jezik. Ona je ocenila da se Zakon sporije primenjuje nego što su očekivali, ali i da je uočljivo da njegova primena ide na bolje, te podvukla ulogu medija u ostvarivanju prava.

Pored predstavnika Saveza gluvih i nagluvih Srbije, učesnicima tribine su se obratili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje pruža podršku u organizovanju tribina.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.06.2017.
Naslov: Redakcija