Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Energetska zajednica preporučuje izmene Zakona i podzakonskog akta, kojima bi bio ukinut status povlašćenog proizvođača struje, postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače iz obnovljivih izvora i balansnu odgovornost


Izmene Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) i Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016 i 60/2017), koje preporučuje Energetska zajednica, ne bi bio dobar potez za Srbiju i razvoj obnovljivih izvora energije generalno, smatraju u Udruženju Biogas.

Naime, Energetska zajednica je 13. juna objavila dopis kojim poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da se izmeni Zakon i Uredba, u kojem se preporučuje ukidanje statusa povlašćenog proizvođača struje, postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače iz obnovljivih izvora i balansnu odgovornost.

U Udruženju Biogas ukazuju da bi ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača značajno otežalo dobijanje podrške od banaka, a neke projekte bi u potpunosti onemogućilo jer status povlašćenog proizvođača omogućava investitorima da na lakši način i po povoljnijim uslovima dođu do finansiranja projekta.

Napominje se i da su se nakon svetske ekonomske krize promenila i pravila za finansiranje projekata, pa se sada za projekte obnovljivih izvora energije traži učešće sopstvenog kapitala bude od 30 do 50 posto, u odnosu na ranijih 10 do 20 procenata. Ističe se i da je Srbija omogućila razvoj tržišta obnovljivih izvora energije neposredno nakon finansijske krize 2010. godine, a status povlašćenog proizvođača, uveden Uredbom iz 2013. godine, olakšao je finansiranje projekata jer značajno umanjuje rizik projekta.

Preporuka da se uvede postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače energije iz obnovljivih izvora, ukazuju u Biogasu, je rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima energije u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice, dok su u Srbiji obnovljivi izvori energije tek u začetku, a primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti bi zaustavila razvoj gotovo svih projekata u ovoj oblasti.

U Biogasu ističu i da nije trenutak da se uvodi balansna odgovornost za obnovljive izvore energije, te da bi ukoliko je stav Ministarstva da se ona uvede, granicu trebalo postaviti samo za projekte iznad 10 MW.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. M., 27.06.2017.
Naslov: Redakcija