Zastava Bosne i Hercegovine

OD SEPTEMBRA DIGITALNI SVET NOVI NASTAVNI PREDMET ZA UČENIKE PRVOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE


Od septembra učenike prvog razreda očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, s tim što se fond časova neće menjati jer će on zameniti Projektnu nastavu, izjavila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Marić.

Marić je objasnila da se Projektna nastava kao nastavni predmet ukida, ali projektna nastava kao metoda rada i dalje ostaje zastupljena.

Ona je navela da će učenicima prvog ciklusa osnovnog obrazovanja Digitalni svet predavati nastavnici razredne nastave, dodavši da nastavnici koji su u obrazovnom sistemu, bez obzira na godine rada ili iskustvo, raspolažu određenim kompetencijama koje su po programu nastave i učenja neophodne za realizaciju novih sadržaja.

Svi pedagoški fakulteti od 1993. godine imaju u svojim studijskim programima dva nastavna predmeta – informatiku i obrazovne tehnologije, tako da su svi koji su završili učiteljske fakultete prošli tu oblast, ukazala je Marić.

Ona je potvrdila da će Ministarstvo pružiti svim prosvetnim radnicima pomoć u vidu obuke za novi predmet, a nastavnicima će biti i na raspolaganju propratni materijali za realizaciju obuke u pisanom i digitalnom obliku.

Novi predmet, kako je objasnila, podrazumeva opštu priču o digitalnom svetu, primeni digitalnih tehnologija, o tome gde se mogu koristiti, upoznavanje sa dobrim i lošim stranama digitalnog sveta, o bezbednosti i pravilnoj upotrebi tehnologija i slično.

U protekla dva meseca smo najbolje mogli da vidimo koliko je bitno da deca znaju razne načine komunikacije, predočila je Marić i podvukla da će se kroz novi nastavni predmet deci pružiti osnovna znanja iz digitalnog sveta, koja će se kasnije kroz više razrede nadograđivati.

Projekat Digitalni udžbenici je već nekoliko godina zastupljen u sistemu obrazovanja i postoje takvi udžbenici za prvi razred, podsetila je pomoćnica ministra i naglasila da deca treba da ovladaju kako da ga koriste, a to će upravo naučiti kroz novi predmet.

Izvor: Vebsajt Vlade, 25.05.2020.
Naslov: Redakcija