Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA: Ustavni sud smatra da vanredna situacija ne garantuje delotvornost kao vanredno stanje


Ustavni sud Srbije je objavio odluku kojom je prošle nedelje jednoglasno odbacio kao neosnovane inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja("Sl. glasnik RS", br. 29/2020), od 15. marta ove godine i zauzeo stav da je odluka o uvođenju vanrednog stanja doneta u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Ustavni sud je, između ostalog, ocenio da bi se zarazna bolest kovid-19 mogla smatrati "javnom opasnošću koja ugrožava opstanak države ili građana", i ističe da se zato "ne može zaključiti da nije bio ispunjen ustavni uslov za proglašenje vanrednog stanja".

Sud je ukazao da se prilikom proglašenja vanrednog stanja mora voditi računa i o drugim činiocima, koji opravdavaju takvu odluku, a u konkretnom slučaju to bi, kako je naveo, bilo stanje i kapaciteti zdravstvenog sistema, zdravstvena kultura građana, mentalitet, starosna struktura nacije i drugo.

Na kritike da je umesto vanrednog stanja trebalo uvesti vanrednu situaciju, Ustavni sud odgovara da "u ustavnopravnoj praksi preovlađuje stav da je teško, ako ne i nemoguće napraviti jasnu razliku između vanrednog stanja i vanredne situacije".

"Po mišljenju Ustavnog suda, pravni kapacitet vanredne situacije ni približno ne garantuje takvu delotvornost reagovanja državnih organa i službi (nedovoljna efikasnost službi, problemi u koordinaciji, nemogućnost temeljne zdravstvene reorganizacije itd.)", navodi Ustavni sud u svojoj odluci.

Dodaje da su odstupanje ljudskih prava i sloboda opšta obeležja vanrednog stanja i kao takva nisu sama po sebi dokaz da je podela vlasti narušena, niti da su kontrolni mehanizmi pravne države prestali da funkcionišu.

Izvor: Vebsajt N1, 25.05.2020.
Naslov: Redakcija