Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRISTUP PODACIMA KATASTRA I AGENCIJAMA ZA NEKRETNINE


Promene na tržištu nepokretnosti nastale tokom vanrednog stanja pokazale su da je za njegovo transparentno funkcionisanje veoma važno da i agencije za nekretnine imaju digitalni pristup podacima katastra, rečeno je na sastanku u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Na inicijativu predstavnika Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije dogovoreno je da se za agente za nekretnine organizuju obuke za korišćenje digitalnih servisa katastra i da im se omogući da postanu profesionalni korisnici eŠaltera.

Direktor RGZ Borko Drašković rekao je da GeoSrbija nudi brojne podatke koje agenti za nekretnine mogu da koriste kako bi na sveobuhvatan način svojim klijentima predstavili nepokretnosti.

On je istakao da je uz nekoliko klikova na računaru, korišćenjem tog servisa moguće vrlo brzo proveriti da li neka nekretnina ima terete ili zabeležbe, koje mogu da ukažu na to u kolikoj meri je ta nekretnina pouzdana investicija.

Na sastanku je dogovoreno da uslov za pristup obukama u domenu digitalne komunikacije sa katastrom bude potpis Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 47/2019) PKS, kako bi se osiguralo da se na tržištu nepokretnosti jasno ustanovi razlika između profesionalnih i stručnih agenata za nekretnine i amatera.

Cilj udruženja je da zaštiti interese i kupaca i prodavaca nepokretnosti i da omogući da svi učesnici na tržištu nepokretnosti ostvare najbolji rezultat, navodi se u saopštenju PKS.

Izvor: Vebsajt Danas, 25.05.2020.
Naslov: Redakcija