Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Plata će ubuduće, zbog prinudnog izvršenja, moći da bude opterećena do polovine, penzija do trećine, a minimalac do četvrtine


Najveća novina u predloženom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju je u tome je što više neće biti dozvoljena prodaja nepokretnosti u kojoj građanin stanuje zbog komunalnog duga do 5.000 evra, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je kao revolucionarno rešenje pomenula uvođenje elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti.

Kuburović je rekla da će uvođenjem elektronske aukcije biti otklonjene sve negativne priče koje se odnose na taj deo izvršnog postupka, a koje su, kako je rekla, vrlo često nedokazive.

To se, dodala je, odnosi na priče poput onih "da li određena lica samo učestvuju u postupku nabavke nepokretnosti i da li je ostalima to zabranjeno".

"Sada će postojati jedan transparentan postupak gde će svima biti omogućeno da učestvuju u postupku i do samog završetka prodaje, dok se lice ne uknjiži u katastar, neće se znati ko je kupac", rekla je Kuburović.

Kao drugu značajnu promenu navela je da će plata ubuduće zbog prinudnog izvršenja moći da bude opterećena do polovine, a penzija do trećine, minimalac do četvrtine.

Navela je da izmene zakona izazivaju veliku pažnju javnosti, a da je trenutno u toku i javna rasprava.

"Tada će detaljno radna grupa prezentovati šta je sve novo što izmene i dopune zakona treba da donesu. Svakako je zakon bitan, jer od brzine izvršenja zavisi i koliko je ostvaren stepen vladavine prava u Srbiji, zavisi pozicija Srbije na Duing biznis listi i zavisi koliko su zaštićeni poverioci, koliko su zaštićeni dužnici", ukazala je Kuburović.

Po završetku javne rasprave očekuje da se Predlog zakona vrlo brzo nađe u skupštinskoj proceduri.

"Prema Akcionom planu za položaj Srbije na Duing biznis listi predviđeno je da ovaj zakon bude utvrđen u trećem kvartalu godine, ali verujem da postoji mogućnost i zainteresovanosti javnosti da to bude i ranije", rekla je Kuburović.

Pogledajte poslovni skup godine: Paragraf Biznis Forum 2019

Izvor: Vebsajt Kurir, 22.05.2019.
Naslov: Redakcija