Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI: U svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica


Bahato parkiranje, napadi i maltretiranje građana, krađe, dilovanje droge... - zvuči vam kao dosije pripadnika nekog ozloglašenog klana? Ne, ovo su dela pripadnika Komunalne policije koja su šokirala građane Srbije.

Ponašanje pripadnika komunalne policije ponovo se našlo u žiži javnosti kada su mediji izvestili o slučaju Norvežanina koji je zbog bačenog opuška ispred beogradskog aerodroma kažnjen novčano, što i jeste po našim zakonima, ali i oduzimanjem pasoša na šta komunalni policajac nije imao pravo.

Ipak, to je samo jedan u nizu slučajeva koji su razgnevili ljude i po ko zna koji put poveli priču o tome šta policijski službenici smeju, a šta ne smeju da rade. Evo nekoliko slučajeva u kojima su "organi reda" uhvaćeni da krše red i zakon.

Na primere bahatog parkiranja vozila komunalne policije sugrađani su se žalili nebrojeno puta. Od ostavljanja vozila na išrafiranoj površini, potom i na zelenoj, pa do zauzimanja dva parking mesta - sve ovo radili su upravo oni čiji je jedan glavnih poslova da brinu o nepropisno parkiranim vozilima.

Građani su više puta svedočili o različitim verbalnim i fizičkim napadima koje su pretrpeli od strane komunalaca.

Ništa manje problematični nisu bili ni postupci službenika u drugim gradovima u zemlji, pa su policajci ruke uvrtali onima koji bi pokušali da ih snime na dužnosti u Nišu, ali i trgovcima koji robu prodaju na novosadskim i čačanskim ulicama.

Ono što je možda najviše šokiralo javnost bio je slučaj dvanaestogodišnjeg dečaka u Leskovcu kojeg su komunalni policajac i saobraćajni inspektor išamarali u momentu kada je on mobilnim telefonom pokušao da snimi njihov službeni automobil.

Zapamćen je ostao i bahati komunalni policajac koji je pretio građanima na "Fejsbuku", nakon čega je kažnjen smanjenjem plate na četiri meseca, ali i njegova koleginica koja je uhvaćena kako krade meso u jednoj od kraljevačkih prodavnica i to u momentu dok je sa njom bila njena ćerka.

Pojedini su otišli i korak dalje u kršenju zakona, pa su u Beogradu 2015. godine razotkrivena dva službenika koji su dilovali drogu i duvan. Prvi je uhapšen u julu, i to dok je bio na bolovanju, dok je drugi priveden pravdi u decembru kada mu je zaplenjeno 16 kilograma duvana.

Sa skandalima se nije stalo, pa su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu prošle godine uhapsili komunalnog policajca R.M. zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita.

Ipak, navedeni incidenti prošli su bez tragičnog ishoda, što nije bio slučaj i sa prodavcem lubenica Vladom Marinkovićem, koji je na Vidikovačkoj pijaci u Beogradu preminuo od srčanog udara, nakon što su ga dvojica policajaca duže vreme maltretirala.

Na zahtev Nikole Ristića, načelnika beogradske Komunalne policije, sprovedena je interna kontrola kojom su utvrđene nepravilnosti u radu dvojice službenika, te su isti ubrzo suspendovani.

Šta komunalni policajci smeju, a šta ne

Svaki od ovih prestupa po pravilu je za sobom povlačio hrpu pitanja o tome koje su to nadležnosti komunalne policije i da li su i kada legitimisanje, verbalni napad ili upotreba sile opravdani.

Stoga treba podsetiti da prema Zakonu o komunalnoj policiji ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009), u obavljanju poslova komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:

  • Upozorenje: Komunalni policajac će upozoriti lice koje svojim ponašanjem narušava red u gradu. Ovakva upozorenja se daju usmeno, pisano ili putem sredstava javnog informisanja;
  • Usmeno naređenje: Usmenim naređenjem komunalni policajac izdaje obavezna uputstva i zabrane, ali i nalaže mere kako uspešno obaviti određeni komunalni posao;
  • Provera identiteta: Komunalni policajac može da proveri identitet lica uvidom u lične isprave ili na osnovu izjave osobe čije ponašanje krši određeni komunalni propis. Pre provere, policajac je dužan da upozna lice sa razlozima provere identiteta;
  • Dovođenje: Ako ne utvrdi identitet, policajac dovodi lice nadležnom organu da bi se utvrdio identitet;
  • Pregledanje lica i predmeta: Komunalni policajac može da izvrši pregled osobe koja krši komunalni zakon, ali takođe može i da pregleda vozilo ili predmete koji su u vlasništvu tog lica. "Komunalac" prvo treba da pita lice da mu omogući pristup predmetima, a ako osoba to odbije on može sam da proveri sumnjive predmete. Pregled lica mora vršiti komunalni policajac istog pola;
  • Privremeno oduzimanje predmeta: Policajac može privremeno da oduzme predmet koji je dobijen kršenjem propisa ili je upotrebljen za tu svrhu. Prilikom oduzimanja predmeta, komunalni policajac dužan je da izda potvrdu o privremeno oduzetim predmetima;
  • Video nadzor: Prostori i objekti mogu se obezbediti video nadzorom da ne bi došlo do kršenja komunalnih propisa. Uređaji moraju biti vidljivi sa istaknutim natpisom da je prostor ili objekat pod video nadzorom;
  • Upotreba sile: Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako ne postoji drugi način da zaštiti sebe ili drugog od fizičkog napada. Lisice policajac, takođe, može da koristi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.

To znači da im nije dozvoljeno da:

Sredstva prinude primenjuju po svaku cenu, jer slovo Zakona kaže: U svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica;

  • Trajno oduzimaju lični dokument
  • Privremeno oduzimaju predmet bez potvrde o tome
  • Vrše dužnost bez službene uniforme sa oznakama
  • Odbiju zahtev lica da se pre primene ovlašćenja predstave službenom legitimacijom
Izvor: Vebsajt Blic, A. Ristović, 24.05.2018.
Naslov: Redakcija