Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSEBNIM USLOVIMA ZA REALIZACIJU PROJEKTA IZGRADNJE STANOVA ZA PRIPADNIKE SNAGA BEZBEDNOSTI: Predviđena izgradnja stanova po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 25. maja 2018. godine, Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji će omogućiti izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020. godine, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno 1.578 stanova i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.

Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili u Kraljevu.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Izgradnja stanova u skladu sa Zakonom omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlja javni interes Srbije.

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova trebalo bi pozitivno da će utiče i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je usvojila i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, pa ubuduće građani i privreda neće morati da obilaze nekoliko šaltera i institucija da bi upisali imovinu u katastar, već će sve to raditi na jednom mestu - kod notara.

Takođe, poslanici su usvojili i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, kojim se uređuje rad šljunkara i peskara koje trenutno posluju nelegalno i nanose veliku štetu budžetu Srbije.

Zakon propisuje se rok od šest godina da više od 150 nelegalnih šljunkara budu premeštene na zvanična lučka područja na Savi, Dunavu i Tisi.

Očekivani efekti ovog zakona su da prihodi po osnovu lučkih taksi i lučkih naknada za pretovar šljunka i peska iznose oko 2,2 miliona evra godišnje.

Kako se navodi, smanjuju se troškovi za brodarske kompanije i usklađuju se s direktivama EU.

Poslanici su usvojili i   Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, pa će maksimalna brzina na auto-putu ubuduće biti 130, umesto dosadašnjih 120 kilometara na čas.

Izvor: Vebsajt Vlade, Kurira i N1, 25.05.2018.
Naslov: Redakcija