Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU MERA ZA RANO OTKRIVANJE, DIJAGNOSTIKU, SPREČAVANJE ŠIRENJA, SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE INFEKCIJA ŽIVINE ODREĐENIM SEROTIPOVIMA SALMONELA: Pravilnik je na snazi od 11. maja 2018. godine. Očekuje se da EU Srbiji odobri izvoz jaja i pilećeg mesa


Srbija bi uskoro mogla da dobije "zeleno svetlo" za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište.

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. U našoj zemlji odnedavno se primenjuje Pravilnik o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje infekcija živine određenim serotipovima salmonela ("Sl. glasnik RS", br. 36/2018) koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.

Sada je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU, rekao je Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.

Međutim, kako ističe, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU.

To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su: Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...

Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.

Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bi smo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice, rekao je on.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.05.2018.
Naslov: Redakcija