Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Predviđeno je obavezno prisustvo automobila na pregledu koji će trajati 30 minuta i fotografisanje iz pet uglova. Neće biti slikani broj motora i broj šasije što ostavlja mogućnost za zloupotrebu


Pravilnik o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018 - daje: Pravilnik) koji će početi s primenom 5. jula predviđa nekoliko novina - od toga da je obavezno prisustvo automobila i da će on biti fotografisan iz pet uglova, do toga da će pregled trajati 30 minuta. Ali neće biti slikani broj motora i broj šasije, dva verovatno najvažnija detalja, što može dovesti do brojnih zloupotreba!

- Malverzacije su jednostavne. Recimo, vozite belog "punta", a takvih je dosta u Srbiji. Auto ima određenih nedostataka koji ne ugrožavaju bezbednost, ali ne biste mogli da prođete tehnički. A nemate novca da popravite. Nađete nekog ko ima ispravnog belog "punta". Zamenite tablice. Doterate na tehnički pregled taj drugi automobil. Pošto se ne slikaju broj šasije i broj motora, onda čoveku koji vrši pregled izdiktirate brojeve koji pripadaju vašim kolima i on ih upiše. Tako na osnovu tuđeg ispravnog automobila sa vašim tablicama i upisanim vašim brojevima prođete tehnički - objašnjavaju upućeni u proceduru.

Saša Lakić iz Foruma kontrolora tehničkih pregleda slaže se da su moguće razne mahinacije i da će ti problemi biti rešeni kada se tehnički pregledi budu snimali, a ne samo fotografisali.

- Moguće je da se prave "vozila blizanci" i da se ukradenom vozilu dodeli isti broj šasije kao nekom ko je već negde registrovan. A moguće je i da se prepravi jedan broj karaktera šasije, da se ne podudaraju ni sa jednim vozilom iz baze podataka proizvođača - ističe Lakić i dodaje da bi trebalo u obavezno fotografisanje uneti i broj šasije, s obzirom na to da je uglavnom pristupačan za slikanje.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji, kaže da je fotografisanje uvedeno kako bi se manipulacije smanjile, ali da su moguće i dalje, te naglašava da tehnički mora da se snima kamerom kao u Britaniji.

 Pet obaveznih fotografija automobila

 1. Vozilo s prednje strane

 2. Vozilo sa zadnje strane

 3. Vozilo sa leve bočne strane

 4. Vozilo sa desne bočne strane

 5. Instrument-tabla

 Novine na tehničkom pregledu:

  • folija bez atesta ne može da prođe
  • oštećenja će biti tolerisana samo do pet odsto
  • korozija i blaga oštećenja će prolaziti
  • tačkice od kamenčića na šoferšajbni će se tolerisati
  • linije i "paukova mreža" na šoferšajbni neće
Izvor: Vebsajt Kurir, Mina Branković, 27.05.2018.
Naslov: Redakcija