Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

Narodna skupština RS: Održana 12. sastanak Ekonomskog kokusa: Učesnicima predstavljeni Nacrt zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru


Na sastanku Ekonomskog kokusa, održanom 27. maja 2015. godine, diskutovalo se o platama i zapošljavanju u državnoj upravi/javnom sektoru i o predloženim pravcima reforme.

Sastanku je prisustvovala potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, koja je učesnicima sastanka predstavila Nacrt zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

Ona je objasnila da je cilj predloženih reformi jeftinija uprava koja će biti bolji servis građanima, što istovremeno doprinosi privrednom rastu zemlje. Ona je dodala da je cilj da se reformama dođe do moderne javne uprave koja će biti optimizovana po svojoj strukturi, sa efikasnijim sistemom upravljanja. Nacrtima zakona planirano je stvaranje pravednijeg i transparentnijeg sistema plata i smanjenje troškova po zaposlenom u javnom sektoru.

Uporednom analizom u odnosu na druge zemlje, ustanovljeno je da broj zaposlenih u javnom sektoru na sto stanovnika iznosi sedam, što je manje u odnosu na druge zemlje.

  • Zadatak koji je Srbija dobila od MMF-a je da se ovaj broj smanji na šest u periodu od tri godine, a

Udovički smatra da se ovaj problem može rešiti racionalizacijom, umesto otpuštanjem radnika.

S druge strane, u odnosu na uporedne zemlje, Srbija ima veći trošak po zaposlenom uglavnom zbog nepotrebnih dodataka koji dobijaju zaposleni na određenim rukovodećim mestima, ocenila je Udovički.

Učesnici sastanka, članovi Ekonomskog kokusa, predstavnici NALED-a, IRI-ja, LIBEK-a i lokalnih samouprava, diskutovali su sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o reformskim rešenjima na lokalnom nivou i planovima za racionalizaciju broja zaposlenih u javnim preduzećima. Na sastanku je razmotrena mogućnost uvođenja kataloga zanimanja umesto postojeće sistematizacije radnih mesta, a razgovaralo se i o planovima racionalizacije u sektoru obrazovanja i zdravstva.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 27.05.2015.