Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Narodna skupština RS: Usvojene izmene I dopune Zakona o privatizaciji: Rok za privatizaciju starteških preduzeća produžen za godinu dana


Skupština Srbije usvojila je, 27. maja 2015. godine, izmene i dopune Zakona o privatizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon), kojima se omogućava da 17 preduzeća od strateškog značaja za državu, kao i privredni subjekti na Kosovu i Metohji, budu izuzeti u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana.

Zakon predviđa da se društveni kapital subjekata privatizacije mora privatizovati najkasnije do 31. decembra 2015. godine, a usvojenim izmenama predviđeno je da se to ne odnosi na one koji su aktom vlade određeni za subjekte od strateškog značaja, kao i na subjekte čije se sedište nalazi ili pretrežna delatnost obavlja, ili im se imovina nalazi na teritoriji Kosova i Metohije.

Izmene I dopune Zakona o privatizaciji omogućiće da se odloži stečaj i prinudna naplata u 17 preduzeća za najviše godinu dana, da bi ona mogla da se uspešno privatizuju, zatim da se ponovo uradi procena imovine preduzeća u roku od 30 dana posle raspisivanja javnog poziva za privatizaciju.

Na spisku 17 strateških preduzeća, koja će biti zaštićena od poverilaca u narednih godinu dana, a koji je utvrdila Vlada Srbije, su: FAP iz Priboja, Poljoprivredni kombinat Beograd - PKB, proizvođač lekova Galenika, Politika AD, Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnik Resavica.

Tu su i RTB Bor, Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja, Trajal iz Kruševca, Fabrika autobusa Ikarbus iz Beograda, holding preduzeća Kablovi Jagodina, Prva petoletka iz Trstenika (PPT) -TMO ad, PPT Servoupravljači ad, PPT Kočna tehnika ad i PPT Zaptivke ad iz Trstenika.

Izmenjeni Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.05.2015.