Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU za sektor transporta u 2015. godini Srbiji daje 85 miliona evra


Evropska unija (EU) će ove godine za unapređenje transporta u Srbiji izdvojiti 85 miliona evra, od ukupno planiranih oko 200 miliona evra, koliko EU godišnje donira Srbiji.

Sektor transporta, uz dosadašnju pomoć EU i bilateralnih partnera, treba da do 2017. godine poveća učešće u BDP-u sa osam na 10 odsto, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

Saobraćaj je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj postoji mogućnost za razvoj, posebno kada se imaju u vidu efekti koje će proizvesti završetak Koridora 10 i 11, modernizacija železničke infastrukture, ali i izgradnja intermodalnog terminala predviđenog za kraj 2017. godine u Beogradu i razvoj lučke delatnosti, dodao je Trifunović.

On je najavio početak sprovođenja tvining projekta jačanja administrativnih kapaciteta ministarstva i institucija nadlženih za oblasti saobraćaja i transporta. Projekat je vredan 1,75 miliona evra i realizovaće se naredne dve godine.

Projekat će, prema njegovim rečima, doprineti povrećanju kapaciteta tog ministarstva i svih nadležnih institucija iz sektora transporta i kroz ovaj projekat treba da dobijemo i novu Strategiju razvoja saobraćaja od 2015. do 2025. godine.

Trifunović je dodao da ćemo značajno unaprediti i regulativu i sistem bezbednosti u železnicama i celokupnom sektoru transporta

 Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt, istakao je da će iz pretpristupnih IPA fondova EU, Srbiji za sektor transporta ove godine biti opredeljeno 85 miliona evra, od ukupno planirane pomoći EU od 200 miliona evra.

Od ukupne pomoći EU Srbiji od tri milijarde evra od 2000. godine, za sektor transporta izdvojeno je oko 220 miliona evra, naveo je Benedikt.

On je podsetio da je doneta i odluka o formiranju regionalne transportne mreže do 2030. godine, a 24. avgusta 2015. godine, u Beču će biti održan sastanak na kome će biti određeni prioritetni projekti, koji će omogućiti bolju transportnu povezanost zemalja regiona.

On je ukazao da je Srbija napravila napredak u oblasti transporta, ali da je još neophodno usklađivanje sa zakonskom regulativom EU, kao i da se posveti veća pažnja restrukturiranju Železnica Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.05.2015.