Zastava Bosne i Hercegovine

EKONOMSKI KOKUS NARODNE SKUPŠTINE RS: Razmotren set propisa u oblasti građevinarstva


Na Prvom sastanku Ekonomskog kokusa Narodne skupštine, održanom 27. aprila 2023. godine, razmotrene su očekivane reforme u oblasti građevinarstva (Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakon o planiranju i izgradnji sa posebnim osvrtom na odredbe koje uređuju konverziju, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru, uređenje postupka ozakonjenja).

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović izrazila je zadovoljstvo što su se izmene zakona o planiranju i izgradnji našle na prvoj agendi sednice Ekonomskog kokusa, jer je upravo taj propis bio povod za veliku i uspešnu reformu koju je NALED sproveo u saradnji sa resorom građevine 2015/16 godine, čime je otvorena nova era u radu javne uprave, kroz uvođenje digitalizacije i elektronskih rešenja radi bolje efikasnosti, transparentnosti i funkcionisanja mnogih državnih institucija.

Direktor odeljenja za konkurentnost i investicije NALED Dušan Vasiljević takođe je istakao značaj rasprave, ne samo zbog toga što se očekuje da će se taj set zakona uskoro naći na dnevnom redu plenuma, već i zbog toga što je, kako NALED procenjuje, sektor nepokretnosti najveći neiskorišćeni razvojni potencijal Srbije.

“U Srbiji ima nepokretnosti u vrednosti desetina milijardi evra, koje su praktično van formalnog tržišta, zbog toga je neophodan administrativni korak kako bi mogle da budu uvedene u tržište i stavljene u produktivnu upotrebu”, rekao je Vasiljević.

On je istakao da se najviše očekuje od uvođenja E-prostora, jer će na taj način svako moći da se prijavi za lokacije i planove koje su mu interesantni i dobije sve relevantne informacije u realnom vremenu.

U okviru prezentacije “Građevinarstvo i investicije” predstavljeno je šta donosi Nacrt izmena Zakona o planiranju i izgradnji, a to je uvođene E-prostora, ali i elementi “zelene agende” odnosno:

- unapređenje odredbi o energetskoj efikasnosti;

- uvođenje termina “zelena gradnja” sa izdavanjem sertifikata;

- podrška konceptu elektromobilnosti;

- preciziranje odredbi o izgradnji solarnih parkova;

- registar brownfield lokacija;

- obavezno priključenje na postojeću infrastrukturu, bez naknade;

- ukidanje konverzije uz naknadu i

- preuzimanje nadležnosti od strane Republike u slučaju ćutanja lokalne samouprave.

Tokom sastanka vodila se konstruktivna rasprava i razmatrale su se teme koje su, pored članova Ekonomskog kokusa i narodnih poslanika, pokrenuli i eksperti u oblasti građevine, prof. Pravnog fakulteta dr Miloš Živković, advokat Đorđe Vukotić i predstavnik kompanije Neoplanta Aleksandar Vujošević, kao i predstavnici Instituta za razvoj i inovacije i Fondacije Konrad Adenauer.

Predsednik Ekonomskog kokusa mr Ninoslav Erić, zahvalio se svim učesnicima na uspešnom radu i istakao značaj prisustva predstavnika izvršne vlasti na budućim sastancima i sednicama, kako bi zajedno iznašli najbolja rešenja u cilju unapređenja zakonskih okvira u oblasti građevinarstva.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 27.04.2023.
Naslov: Redakcija